Populära

Finns Lottakaren kvar?

Finns Lottakåren kvar?

Som lotta kan du oavsett ålder göra en insats. Och hos oss och våra lottakårer får du tillgång till ett av de starkaste kvinnliga nätverken som finns i Sverige. Sedan 1924 har Svenska Lottakåren stått för folkförankring och uppslutning kring hur vi tillsammans skapar ett säkrare samhälle.

Vad är en lotta?

Som medlem, lotta, ges du genom utbildning möjlighet att verka för ett säkrare och tryggare samhälle genom förebyggande arbete i fred och för att göra en insats i samhället under en kris eller i krig. Som utbildad och övad lotta bidrar du till totalförsvarets beredskap. Som lotta kan du oavsett ålder göra en insats.

Vad gör man i Lottakåren?

Lottakåren engagerar och utbildar kvinnor för att ta en aktiv roll i händelse av kris i samhället. Du kan bidra i civilt eller militärt stabsarbete eller bli fältkock för att nämna några exempel. Du bestämmer själv hur du vill vara aktiv. Du kan vara lotta utan att utbilda dig mot avtal.

När det oväntade händer?

När det oväntade händer är en gratis workshop där du får lära dig om vad en samhällskris är, vilket ansvar du har när samhället drabbas av en kris och vad du med enkla medel kan göra för att förbereda dig för oväntade händelser.

Vad hände med Lottarörelsen efter kriget?

Lottaflickornas verksamhet upphörde samtidigt som Lotta Svärd. Medlemsantalet var då omkring 50 000. Totalt var medlemsantalet i hela Lotta Svärd omkring 200 000 år 1944.

När grundades Svenska Lottakåren och varför?

Det som skulle komma att bli Svenska Lottakåren grundades den 10 september 1924 under namnet Föreningen Stockholms Landstormskvinnor. Initiativtagaren var en officershustru – Tyra Wadner. Hon hade tillsammans med sin man besökt Finland och blivit inspirerad av den finska Lotta Svärd rörelsen.

Vad gjorde lottorna?

Under kriget arbetade lottorna som sanitärer, telefonister, kontorister, skötte kantiner samt arbetade som sjuksköterskor på fältsjukhusen. Under vinterkriget och under fortsättningskriget medförde lottornas arbete att ca 100 000 kunde avdelas för andra uppgifter, av dessa 50 % till fronttjänst.

Vad gjorde Lotta Svärd?

Vem grundade Lotta Svärd?

Lotta Svärd Stiftelsens syfte Hösten 1944 grundade man Vårdstiftelsen för Finlands kvinnor för att genom den fortsätta lottaorganisationens vård- och biståndsarbete. År 2004 bytte Vårdstiftelsen för Finlands kvinnor namn och blev Lotta Svärd Stiftelsen.

Varifrån kommer namnet Lotta Svärd?

I slutet av år 1919 hade skyddskårerna nästan 200 kvinnosektioner på olika orter i Finland. År 1920 ville man förena dem till en riksomfattande organisation. Namnet Lotta Svärd kom från en dikt av Johan Ludvig Runeberg. Dikten handlar om Lotta Svärd som följer sin man till kriget mellan Finland och Ryssland år 1808.

Share this post