Rekommendationer

Vad ar disciplin enligt Foucault?

Vad är disciplin enligt Foucault?

Man ansåg att brottslingarna hade bristande förmåga att disciplinera sig själva och fungera i samhället, därför skulle de med fasta rutiner för uppstigning, arbete, studier och mat lära sig disciplin. Disciplinering handlar om att få individer att komma in i samhället och komma in i en grupp.

Vad betyder disciplinering?

Ordet disciplinera är synonymt med tukta och kan beskrivas som ”vänja vid tukt och ordning”.

Vad betyder disciplinära?

Disciplinär kan beskrivas som ”som hör ihop med disciplin”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av disciplinär samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad innebär hierarkisk övervakning?

Observationen är hierarkisk såtillvida att det inte endast finns en observatör, utan att det finns en ”hierarki” av observatörer. Exempel på detta som Foucault nämner är 1800-talets mentalsjukhus, där läkaren inte var den enda observatören av patienternas beteenden.

Hur får man bättre disciplin?

Underhållning är ofta en tidstjuv. Om du ska lyckas bli självdisciplinerad måste lusten att hela tiden bli underhållen elimineras. Träna dig själv till att göra saker som är produktiva när du har tid över. Läs, ta en promenad, plantera blommor, prata med någon som kan ge dig nya perspektiv på livet och på tillvaron.

Vad betyder disciplinära åtgärder?

Du som är lärare har vissa disciplinära befogenheter mot olämpligt uppträdande och mindre förseelser, till exempel när elever är stökiga och stör undervisningen. Det kan gälla utvisning, kvarsittning, skriftlig varning, tillfällig omplacering, avstängning av elev eller öppnande av elevskåp.

Vad är Maktteori?

Lynch menar att syftet med Foucaults maktteori är att ge människor en metod till att öka sin självmedvetenhet och öka sin frihet. Detta genom att bli medveten om hur makt formar vårat sätt att vara och tänka på, och hur makten samt vårt sätt att vara på alltid är föränderligt.

Hur övar man upp självdisciplin?

Om du ska lyckas bli självdisciplinerad måste lusten att hela tiden bli underhållen elimineras. Träna dig själv till att göra saker som är produktiva när du har tid över. Läs, ta en promenad, plantera blommor, prata med någon som kan ge dig nya perspektiv på livet och på tillvaron.

Hur disciplin fungerar?

För att disciplin skall kunna fungera så måste den vara intern, genom ett aktiv val för utveckling. Och disciplin är definitivt inte lydnad efter någon annas standard, av anledning att undvika straff och påföljder. Att vara förälder är inte ett jobb, inte ett färdighetstest eller ens mål.

Share this post