Rekommendationer

Vad handlade de nordiska myterna om?

Vad handlade de nordiska myterna om?

I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör.

Varifrån kommer nordisk mytologi?

Nordisk mytologi är den samling myter som fanns i Norden under förkristen tid, ofta starkt förknippade med vikingatiden. Mytologin och traditionerna är dock äldre och härstammar ur andra germanska myter.

Hur gammal är nordisk mytologi?

De viktigaste källorna till nordisk mytologi är den poetiska Eddan och Snorres Edda från 1200-talet. Det finns även arkeologiska källor som ger oss ledtrådar till hur och var asatron utövas. Ortnamn ger ofta vägledning om vilka gudar och gudinnor som dyrkades på en viss plats och sambandet mellan dessa.

När levde asagudarna?

Även i de isländska sagorna kan man läsa om att asatron levde kvar länge i just Gamla Uppsala. Det berättas att den kristne kung Inge den äldre vägrade förrätta blotet där under slutet av 1000-talet. På grund av detta blev han fördriven av sin egen svåger, Blot-Sven.

Vilka skillnader finns mellan nordisk forntid och forntiden i resten av världen?

Då vikingatiden inleddes vid slutet av 700-talet hade folket i Västeuropa blivit kristet. Kyrkor och kloster hade växt fram överallt. Men om du hade levt i Norden vid den här tiden, skulle du förmodligen istället ha dyrkat Oden, Tor, Frej, Freja och de andra gudarna och gudinnorna inom den fornnordiska religionen.

Vilka företag är döpta efter gudar?

Aqilles Invest heter vårt företag, uppkallat efter den grekiska mytologins allra största hjälte; Akilles. Varför det? Som nyfödd blev Akilles doppad i floden Styx, som skiljde dödsriket från de levandes värld, av sin mor.

Vilka fornnordiska gudar finns det?

De fornnordiska gudarna

  • Balder. Godhetens och vishetens gud …
  • Brage. Bard som upphöjdes till skaldekonstens gud …
  • Frej. Fruktbarhetens och fredens gud …
  • Freja. Fruktbarhetens och erotikens gudinna …
  • Frigg. Himladrottningen och Odens maka …
  • Heimdall.
  • Hel.
  • Idun.

Vem orsakade Ragnarök?

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Vad är nordisk mytologi?

Nordisk mytologi är den samling myter som fanns i Norden under förkristen tid, ofta starkt förknippade med vikingatiden. Mytologin och traditionerna är dock äldre och härstammar ur andra germanska myter. Den utövade religion, som i förkristen tid omgav dessa myter, brukar kallas asatro, en benämning som kom i bruk på 1800-talet.

Var har den nordiska mytologin sitt ursprung?

Den nordiska mytologin har sitt ursprung i de germanska stammar som befolkade den nordeuropeiska kontinenten och spred sig uppåt mot Skandinavien. De lämningar som bevarats till eftertiden har dock mestadels funnits i Norden och inte i de ursprungliga germanska landområdena.

Vad är Midgård i nordisk mytologi?

Enligt nordisk mytologi har människorna sin hemvist i Midgård som är en skyddad borg mellan jättarnas Denna befästning skapades av gudarna med hjälp av Ymers ögonbryn. I Midgård finns också Nidavellir, eller Svartalfaheim, som är dvärgarnas (svartalfernas) hem. Dvärgarna blev till från maskar i Ymers innanmäte.

Share this post