Blogga

Vad kan forklara regionala skillnader i svensk halso- och sjukvard?

Vad kan förklara regionala skillnader i svensk hälso- och sjukvård?

Kort sagt kan skillnaden inte förklaras med att Stockholmare har större vårdbehov än andra. Däremot förklarar tillgängliga resurser, bland annat i form av tillgång till läkare och antal vårdcentraler per capita, en del av variationen när det gäller primärvårdsbesök.

Hur styrs regionerna?

Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Vilka är skillnaderna mellan regionen och länsstyrelsen?

Länsstyrelserna är alltså statliga myndigheter till skillnad från regionerna, som är en form av kommun, med fullmäktige som väljs av invånarna. De 21 länsstyrelserna har sammanlagt cirka 6 800 anställda. Länsstyrelsen leds av en landshövding som regeringen utser.

Vilka politiska uppgifter har Sveriges regioner?

Regionerna ansvarar för gemensamma uppgifter inom regionen, med tyngdpunkt på hälso- och sjukvård och regional utveckling….Riksdagen

  • beslutar om lagar.
  • beslutar om statens inkomster (skatter) och utgifter.
  • granskar och kontrollerar regeringens och myndigheternas arbete.
  • utser statsminister.

Vem styr regionerna i Sverige?

Politiska partier som utgör styrande parti/koalition i respektive regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Den 1 januari 2020 avskaffades de tidigare beteckningarna landsting och landstingsfullmäktige och ersattes med region respektive regionfullmäktige.

Vilka uppgifter har regionerna?

Sveriges 21 regioner ansvarar för hälso- och sjukvård, smittskydd och kollektivtrafik, men även för regional utveckling och kultur. Ambulanshelikopter. Regionerna och kommunerna ansvarar tillsammans för länets kollektivtrafik.

Vem ansvarar för länsstyrelserna?

Landshövdingarna är myndighetschefer på länsstyrelserna och utses av regeringen.

Vad står länsstyrelserna för?

En länsstyrelse är regeringens representanter i ett län, de blir såvida länken mellan staten och länet. Länsstyrelsen ser till att det som beslutas i riksdagen genomförs inom länet. Länsstyrelserna är myndigheter.

Vad gör Sveriges Kommuner och regioner?

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), är en arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges alla 290 kommuner och 21 regioner. Förbundet ska verka på medlemmarnas uppdrag och med utgångspunkt i den lokala och regionala demokratin.

Störst är skillnaderna mellan regionerna när det gäller antal läkarbesök per person, även om antalet läkarbesök per person i Sverige är lågt i ett internationellt perspektiv. Det genomsnittliga antalet läkarbesök per person i EU är mer än dubbelt så högt som i Sverige.

Vad är det för skillnad på folkhälsoarbete och hälso- och sjukvård?

Hälsan i befolkningen bör vara både god och jämlik. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till en god hälsa. Folkhälsoarbete syftar till att främja hälsan och förebygga sjukdomar i både riskgrupper och hela befolkningen. Här redogör vi för centrala begrepp inom folkhälsa, jämlik hälsa och folkhälsoarbete.

Share this post