Rekommendationer

Hur Kvalitetsgranskar man artiklar?

Hur Kvalitetsgranskar man artiklar?

En viktig fråga att ta ställning till är om översikten fångat in alla relevanta artiklar. Om någon studie saknas kan det antingen bero på att sökstrategin inte är tillräckligt bra eller på publikationsbias. Intressekonflikter kan påverka vilka studier som inkluderats, något som kan vara svårt att kontrollera.

Vad är filosofisk hållning?

De filosofer som hävdar att handlingar uteslutande skall värderas efter hur goda eller åtråvärda deras konsekvenser är, kallas för konsekvensetiker och de filosofer som däremot anser att mänskliga handlingar inte uteslutande skall värderas efter vilka konsekvenser de resulterar i, kallas pliktetiker; se t.

Vad är Studiepopulation?

En grupp personer som har något gemensamt. En klinisk studie utförs i regel på ett urval ur en population, en så kallad studiepopulation.

Vad är kvalitetsgranskning?

Syftet med kvalitetsgranskningarna är att påverka och utveckla kvaliteten i enskilda utbildningar utifrån de mål som uttrycks i regelverket.

Hur gör man en tvärsnittsstudie?

Tvärsnittsstudier är en form av forskningsmetod som innebär att man över en period genomför olika typer av studier och samlar data från en viss andel ur en målgrupp. Denna data används sedan för empiriskt och kvantitativt komma med en slutsats utifrån det man har samlat in.

Vad är en icke experimentell studie?

Observationsstudier. Observationsstudier benämns ibland icke-interventionsstudier eller icke-experimentella studier. Ingen aktiv åtgärd vidtas utan studiedeltagarna observeras under rådande förutsättningar.

När används Tvärsnittsstudier?

Med en tvärsnittsstudie kan man till exempel mäta prevalens av en viss sjukdom. Om man även mäter exponering för misstänkta sjukdomsframkallande ämnen eller mediciner kan det undersökas om exponeringen oftare förekommer bland sjuka än bland friska, man kan dock inte reda ut om sjukdomen eller exponeringen kom först.

Share this post