Trendig

Vilka prover visar hog alkoholkonsumtion?

Vilka prover visar hög alkoholkonsumtion?

prov U-EtG eller U-EtS (eventuellt utandningstest) för att påvisa nyligt intag av alkohol. För långvarigt högt intag rekommenderas venös provtagning – PEth, CDT eventuellt även GT, ASAT, ALAT, MCV.

När normaliseras PEth?

PEth kan inte längre påvisas i blodet efter cirka 2-5 veckors alkoholfrihet. Transportstyrelsen anser att gränsvärdet > 0,30 µmol/L för PEth motsvarar gränsvärdet > 1,9 % för CDT vid bedömningar i körkortsammanhang.

Hur långt tillbaka mäter CDT?

Det tar även minst ett par veckor med alkoholfrihet eller låg konsumtion för att ett förhöjt CDT-värde ska sjunka till normala nivåer. CDT mäts i serum vilket är det som återstår av blodet när alla celler har avlägsnats efter att blodet har fått koagulera.

Kan man påverka CDT prov?

Det krävs i regel både hög konsumtion av minst 5 standardglas/dag under minst 1-2 veckor kontinuerligt för att provet skall ge utslag. Emellertid förekommer många fall av falskt negativa prover vilket innebär att man inte får förhöjda värden av CDT trots längre tids hög konsumtion.

Hur ska man förhålla sig till en alkoholist?

Prata om vad ni kan göra tillsammans för att stötta hen. Det kan dessutom vara skönt att höra hur andra tänker kring situationen, så att du inte förblir ensam med dina tankar och känslor. Är du i behov av stöd? Du kan ringa Alkohollinjen på 020-844 448 och prata med en utbildad rådgivare, helt gratis och anonymt.

Kan PEth ersätta CDT?

PEth kan användas som ett komplement och kan styrka helnykterhet, men kan (även enligt Transportstyrelsens interna riktlinjer) inte ersätta CDT och GT.

Hur högt CDT-värde kan man ha?

En förutsättning är alltså att varaktig nykterhet kan verifieras och att prognosen för fortsatt nykterhet är god. Med nykterhet menas att ditt CDT-värde ligger under 2 % om inte ett sådant värde kan styrkas bero på annat än alkoholkonsumtion.

Share this post