Trendig

Nar kravs Slutbesked?

När krävs Slutbesked?

För vilka åtgärder krävs slutbesked? Slutbesked krävs för alla åtgärder som omfattas av startbesked, det vill säga för alla åtgärder som kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan.

När behövs en kvalitetsansvarig?

Du som ska bygga, riva eller utföra markarbeten kan behöva en kontrollansvarig, KA, för ditt projekt. Du behöver oftast inte en kontrollansvarig om du bara ska göra små ändringar av till exempel ett en- och tvåbostadshus. När du utför en åtgärd som varken kräver lov eller anmälan krävs aldrig en kontrollansvarig.

Hur mycket får man i böter om man bygger utan bygglov?

Hur stor är byggsanktionsavgiften? Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift. För nybyggnad av en- och tvåbostadshus är sanktionsavgiften 1,5 prisbasbelopp med ett tillägg på 0,005 prisbasbelopp per kvadratmeter av byggnadens sanktionsarea.

När krävs slutbesiktning?

Slutbesiktningen är viktig då den bekräftar att arbetet på byggnaden är slutfört och att det har utförts i enlighet med det ursprungliga bygglov du fick av byggnadsnämnden i din kommun. Alla åtgärder som kräver bygglov ska också slutbesiktigas och det är kommunens byggnadsnämnd som utfärdar intyget.

Vad måste vara klart innan slutbesiktning?

För att få slutbesked så ska alla väsentliga funktioner finnas på plats. Man ska kunna laga mat, sköta sin hygien, tvätta och leva ett normalt liv i byggnaden. Dessutom ska alla säkerhetsaspekter vara tillgodosedda så att man inte riskerar att skada sig när man bor där.

Vad menas med kvalitetsansvarig?

Till byggsamrådet kallas även den som anmälts som kvalitetsansvarig. Det är byggherren som ska föreslå hur arbetena ska kontrolleras. Som en garanti f6r att byggherren har tillgång till tillräcklig kunskap och erfarenhet for att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav ska byggherren normalt utse en kvalitetsansvarig.

Kan vem som helst vara kontrollansvarig?

Det ska vara en person som är certifierad för uppgiften och som har nödvändiga erfarenheter och kunskaper om bland annat plan- och bygglagen. Den kontrollansvarige ska helst komma in så tidigt som möjligt i projektet och redan vara insatt när bygglovshandlingar eller anmälan skickas in.

Vad gäller om man byggt utan bygglov?

Kan du inte få bygglov, till exempel om du byggt där man inte får bygga, kan du bli tvungen att riva byggnaden. Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift om inte det olovligt utförda är rivet eller återställt innan nämnden fattar beslut.

Share this post