Allmänning

Vad ar en branna?

Vad är en bränna?

Ordet bränna har i ortnamn förstås i huvudsak att göra med avbränd mark, i synnerhet av män- niskan avbrända svedjefäll i skogen, som man företagit för att särskilt till- skapa betesmark för kreaturen på ut- marken, i viss utsträckning för odling under ett par är efter själva svedjandet.

Kan vi efter bränning?

Naturlig föryngring efter brand kan ge mycket fina föryngringar. Det kan dock vara svårt att få fröträden att överleva bränningen. Vid plantering är risken stor för skador av rotmurkla och snytbagge. Åtminstone två års hyggesvila är därför nödvändig i de flesta fall.

På vilket sätt sprids branden?

Det är också därför det är så viktigt att stänga dörrarna om en brand. Sprids rökgaser ut från rummet och de antänds sprids bran- den blixtsnabbt. Genom att stänga dörren minskar brandens syretillförsel och brandens spridningsrisk. De flesta som omkommer vid bränder dör av röken, inte av lågorna.

Vad gör dig solbränd?

Solbränna är en pigmentförändring i huden som uppstår när den utsätts för ultraviolett strålning som finns exempelvis i solljus och ljuset från UV-lampor i ett solarium. Efter en solbränna bildar huden pigment som absorberar mer av UV-strålningen och skyddar huden.

Hur man får en perfekt bränna?

6 tips för jämn och snygg solbränna!

  1. Använd solskydd med hög solskyddsfaktor. Solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF), mellan 30 och 50 är att rekommendera.
  2. Sola i skuggan.
  3. Undvik eller var försiktig mellan klockan 11.00 – 14.00.
  4. Undvik att bränna dig.
  5. Drick vatten!
  6. Återfukta huden efter solning.

Hur sprids skogsbränder?

– För att en skogsbrand ska få spridning krävs att det finns en uträckt torr bränslebädd på marken. Då sprids branden med flammande marklågor. Hur snabbt branden sprider sig beror på vindhastighet, luftfuktighet och hur marken ser ut, säger David Rönnblom.

Share this post