Blogga

Vad ar en Laroplanskod?

Vad är en Läroplanskod?

Klassisk läroplanskod bygger på idéer om bildning och traditionsbevarande. Skolans uppgift är att inordna eleverna i det rådande samhället och skola in dem i den befintliga kulturella och sociala världen. Den realistiska läroplanskoden bygger på idéer om att skolan ska syfta till att ge vetenskaplig kunskap om världen.

Hur har läroplanen förändrats?

Historik. Planer för förskolan har tidigare fastställts av socialstyrelsen, bland annat Pedagogiskt program för förskolan 1987 på uppdrag av riksdagen. Den första läroplanen för förskolan kom 1998. Den moderna svenska gymnasieskolans första läroplan kom 1970 (Lgy 70), och en ny kom 1994 (Lpf 94).

Vad är en moralisk Läroplanskod?

Moralisk läroplanskod som syftar till att ingjuta en viss moral och lojalitet hos medborgarna. Rationell (eller utilistisk) läroplanskod som syftar till att förbereda för praktiska uppgifter. Aristokratisk läroplanskod som syftar till att särskilja elever enligt samhällsklass och reproducera konservativa värden.

Vad är ett Läroplansteoretiskt perspektiv?

3.1 Läroplansteoretiskt perspektiv Läroplansteori innebär vilka faktorer som ligger bakom en läroplan (a.a.). Frågor som tas i beaktandet av läroplansteoretiska forskare är enligt Linde (2000) till exempel: Vem avgör vad som är relevant kunskap att lära och vem styr över vad som ska finnas med i läroplanen.

Vem styr skolan i Sverige?

Kommunen är huvudman för kommunala skolor. För fristående skolor är skolans styrelse huvudman. Huvudmannen bestämmer hur skolan ska arbeta, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.

När reviderades läroplanen senast?

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (reviderad 2019)

När uppdaterades läroplanen?

Läroplanen gäller från den 1 juli 2019. Här får du en överblick över de största förändringarna. Lpfö 18 är samma läroplan som Lpfö 98, men reviderad. Det innebär att läroplanen fortfarande har intentionerna att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn.

Vad betyder läroplanen?

läroplan, riktlinjer för verksamheten inom det offentliga skolväsendet, för grundskola, förskoleklass, fritidshem, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildningen och sedan 1998 också för förskolan (Lpfö 98). Läroplaner utfärdas av regeringen.

Share this post