Rekommendationer

Hur far man frukt att halla langre?

Hur får man frukt att hålla längre?

De flesta grönsaker och frukter trivs bäst i kylskåpet. Men vissa frukter och grönsaker kan få köldskador i kylskåp och ska istället förvaras svalt eller i rumstemperatur. Med svalt menas cirka 12-15°C.

Vilken frukt håller längst?

En del frukter kan med fördel köpas omogna för att förlänga hållbarheten, exempelvis bananer, ananas, mango, papaya, avokado och kiwi. Grape- frukt, apelsiner och gröna äpplen är annars de frukter som brukar hålla längst i rums- temperatur, ofta i flera månader.

Hur får man maten att hålla längre?

Här är tipsen för att få din mat att hålla sig fräsch längre.

  1. Du förvarar frukt och grönt lite varstans i kylskåpet.
  2. Du ställer mjölk och mejeriprodukter i dörren.
  3. Du struntar i att rengöra kondensorslingorna.
  4. Köttet förvaras fel.
  5. Håll det luftigt och undvik att produkter ruttnar.

Hur får man en banan att hålla längre?

Låt bananerna vara tillsammans Ta inte isär bananerna, utan låt dem sitta ihop i en klase, då håller de längre. Slå också in ändarna på bananerna, alltså den delen där de sitter ihop, med plastfilm. Alltså inte hela bananerna, bara den yttersta biten. Det behövs inte mycket, men försök att täcka hela ändbitarna.

Vilka olika metoder finns det för att öka hållbarheten på livsmedel?

De metoder som utvecklades var till exempel torkning, rökning, saltning och fermentering (mjölksyrajäsning) och inläggning. Nyare sätt att bevara livsmedel är värmebehandling, kemisk konservering, förpackning i modifierad atmosfär, kylförvaring och djupfrysning.

Hur får man grönsaker att hålla längre?

Lägg hushållspapper i grönsakslådan, eller något annat som kan suga upp kondensen som kommer från grönsakerna när de kyls. Inte minst när det kommer till sallad. Om fukten får vara kvar så blir grönsakerna dåliga mycket snabbare. Förvara grönsakerna luftigt, tryck inte ihop dem, så håller de längre.

Varför ska man inte ha bananer i kylen?

Många lägger bananer i kylen för att de annars blir bruna alldeles för snabbt. Men kylen är faktiskt ingen bra förvaringsplats. Banan är en tropisk frukt som är mycket känslig mot kyla. Den får lätt köldskador och skalet blir mörkt och missfärgat i kylen.

Finns det egentligen några nya sätt att öka hållbarheten hos matvaror?

Håll en låg temperatur i kylen. Bäst före-datumen är satta efter en förvaring på +8 grader, men sänker du till 2-4 grader ökar hållbarheten. Ha gärna en termometer i kylen så att du kan se hur kallt det är på de olika hyllorna.

Share this post