Populära

Vad kan man gora under eid firandet?

Vad kan man göra under eid firandet?

När man firar Eid klär man upp sig och besöker vänner och släktingar, bjuder festmåltider, gratulerar varandra med orden ”Eid Mubarak!”. Denna högtid är extra speciellt för barn eftersom de får presenter, nya kläder, pengar och gratulationer. Det finns två årsvisa högtider inom Islam.

Vad krigar IS för?

IS växte fram som en reaktion på att USA och Storbritannien med allierade invaderade Irak 2003. Målet med invasionen var att störta den irakiska Baath-regimen, ledd av diktatorn Saddam Hussein, och bevisa att Irak hade massförstörelsevapen och att de samarbetade med terrornätverket al-Qaida.

Vad menas med Daesh?

Även namnet Daesh förekommer ibland. Det är en förkortning av en engelsk translitterering av gruppens namn på arabiska (al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham) och betyder just ’Islamiska staten i Irak och Syrien/Levanten’.

Vad gör man på eid al-adha?

Traditionen vid eid al-adha är att slakta ett djur, till exempel en ko, en kalv eller ett får. Dagen börjar tidigt med att man ber eid-bönen tillsammans. Sedan samlas man hemma och hälsar varandra Eid mubarak (glad Eid), och de äldre ger ofta barnen gåvor.

Vad äter man på eid al-adha?

Det är mest sötsakerna som går åt eftersom gästerna kommer och går. Men med de närmsta familjemedlemmarna äter man en god middag, oftast lammstek med tillbehör. Barnen får sedan presenter eller pengar.

Vilka är det som krigar i Syrien?

Syriska inbördeskriget eller Syrienkriget är en pågående väpnad konflikt mellan syriska regeringstrupper, ledda av president Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar.

Vad handlar konflikten i Syrien om?

Konflikten i Syrien inleddes i mars 2011 då demonstrationer mot den syriska regimen brutalt slogs ned. Konflikten har sedan dess utvecklats till ett krig som orsakat hundratusentals dödsoffer, mer än sex miljoner internflyktingar och tvingat miljontals människor att fly landet.

Finns Isis kvar?

Den utropade då ett världsomfattande kalifat med anspråk på religiös och politisk makt över alla muslimer. Hösten 2014 beräknade CIA att Islamiska staten hade 31 000 stridande i Irak och Syrien. Under de följande åren nedkämpades denna styrka gradvis och var helt övervunnen i början av 2019.

Hur många har dött av Isis?

Enligt den dödades mellan 9 000 och 11 000 människor. Irakiska styrkor tillsammans med den USA-ledda koalitionen är enligt undersökningen ansvariga för minst 3 200 av dessa dödsfall. Det är med andra ord mycket svårt att klarlägga exakt hur många civila som har fått sätta livet till för att trycka tillbaka IS.

Share this post