Hur fungerar Monarkin i Sverige?
Sedan Västerås arvförening år 1544 är Sverige en arvmonarki. Tronföljden regleras i successionsordningen, som är en av Sveriges grundlagar. Nuvarande successionsordning antogs 1810 och innebar ursprungligen att tronen skulle ärvas av manliga ättlingar till den utvalde kronprinsen, sedermera kung Karl XIV Johan.
Vad är monarki so rummet?
I en monarki är kungen eller drottningen statschef och kungamakten är i regel ärftlig. En monarki kan vara både i form av en absolut monarki där kungen har enväldig makt, eller en mer modern variant som är kombinerad med demokratiska inslag i form av parlamentarism (se nedan), som i Sverige och Storbritannien…
När blev det kvinnlig tronföljd i Sverige?
Under 1970-talet började frågan om jämlik tronföljd diskuteras. 1978 fattades det första beslutet i riksdagen och 1980 infördes formellt tronföljd för både män och kvinnor. Kung Carl XVI Gustafs äldsta barn Victoria blev då tronföljare vid tre års ålder.
Varför ändrades successionsordningen 1979?
Kvinnlig tronföljd Riksdagen beslutade den 20 april 1978 med röstsiffrorna 156 mot 14 (135 ledamöter avstod) att bifalla regeringens proposition om fullt kognatisk tronföljd. Då ändringar i grundlag kräver två riksdagsbeslut med mellanliggande riksdagsval, behandlade riksdagen återigen frågan efter valet 1979.
Vilken makt har kungen i Sverige?
Den verkställande makten i Sverige tillkommer regeringen och Sveriges statschef har sedan den 1 januari 1975 inga befogenheter vad beträffar riksstyrelsen. Innehavaren av Sveriges tron har två roller; Sveriges statschef och överhuvud för det kungliga huset.
Hur mycket pengar har kungen i Sverige?
2019 uppgick apanaget till ca: 141 miljoner kronor. Apanage härstammar från Frankrike, där det var ordet för de pengar som konungens icke förstfödda barn fick. Den äldste sonen ärvde alltid tronen, och för att stötta de yngre barnen fick de pengar, land eller annan egendom.