Innehållsförteckning
- 1 Vilken specialitet ska jag välja?
- 2 Vilka Läkarspecialiteter är det brist på?
- 3 Hur väljer man specialitet läkare?
- 4 Är alla läkare specialister?
- 5 Hur många specialister finns det i Sverige?
- 6 Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?
- 7 Vad är Specialisttjänstgöring?
- 8 Vilka olika specialistläkare finns det?
Vilken specialitet ska jag välja?
För att orka med jobbet gäller det att välja rätt specialitet. I valet tycker hon att man ska följa hjärtat och sin fallenhet men också vara medveten om att valet av specialitet också innebär ett val av livsstil. Utvärdering är ett annat ledord för Nina Cavalli-Björkman.
Vilka Läkarspecialiteter är det brist på?
Förutom läkare rapporterar alla regioner brist på specialistsjuksköterskor, framför allt inom operationssjukvård, intensivvård och anestesisjukvård samt distriktssköterskor.
Hur väljer man specialitet läkare?
Men vi väljer ingen specialitet. Läkarexamen ser likadan ut för alla i Sverige och ger dig möjlighet att utveckla inom alla specialiteter. Efter läkarexamen väntas AT (allmäntjänstgöring), med syftet att i slutändan ge dig din läkarlegitimation.
Vad finns det för specialistläkare?
Några exempel på specialiseringar är: Patolog, barnneurolog, embryolog, narkosläkare, kardiolog, radiolog, reumatolog, dermatolog, onkolog, gynekolog, förlossningsläkare, neonatalläkare, epidemiolog, psykiatriker, smärtläkare, rättsläkare och immunolog.
Hur får man St tjänst?
Att söka ST ST-tjänsterna annonseras via regionernas webbplatser, i tidningar och hos Arbetsförmedlingen. Ibland kan en ST-tjänst påbörjas som ett vikariat under ST-liknande former. När du ska söka ST-tjänst bör du kontrollera kvaliteten vid utbildningsklinikerna.
Är alla läkare specialister?
Tittar man på andelen läkare utan specialistkompetens, i förhållande till alla yrkesverksamma läkare, har den ökat med 3,4 procentenheter under de tio åren. I dag saknar mer än var fjärde läkare specialistkompetens, se grafik nedan.
Hur många specialister finns det i Sverige?
När det gäller specialister som nått pensionsåldern har däremot en tydlig ökning skett de senaste åren. 2013 var det 3 314 stycken i gruppen, 2017 var det 4 768. Från fackligt håll har man länge påtalat behovet av fler specialister i allmänmedicin.
Vad är skillnaden mellan ST läkare och specialistläkare?
ST-tjänstgöring är en förkortning som står för specialiseringstjänstgöring (ST) och är ett steg till att bli specialistläkare. Efter att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd arbetar du som legitimerad läkare och har då möjlighet att söka en ST-tjänst.
Hur mycket tjänar en specialistläkare?
Den genomsnittliga månadslönen för specialistläkare i Sverige är 79 200 kronor år 2020. Här kan du se hur lönen påverkas av ålder, utbildningsnivå, sektor och region.
Hur många Hjärnkirurger finns det i Sverige?
Detta innebär ett behov av 515 specialister. Vi har idag 272 specialister och 120 ST-läkare. Men ca 80-90 specialister pensioneras inom 10 år.
Vad är Specialisttjänstgöring?
Specialisttjänstgöring, ST, är den vidareutbildning som legitimerade läkare genomför för att uppnå specialistkompetens. På sjukhuset tjänstgör cirka 670 ST-läkare.
För att orka med jobbet gäller det att välja rätt specialitet. I valet tycker hon att man ska följa hjärtat och sin fallenhet men också vara medveten om att valet av specialitet också innebär ett val av livsstil.