Rekommendationer

Hur bar man langdskidor?

Hur bär man längdskidor?

Handen läggs på skidans främre del så att de balanserar. Görs detta korrekt kommer det att vara riktigt behagligt att bära skidorna. Stavarna hålls avspänt i den andra handen. Vi vill så gärna vara avslappnade och inte alltför tävlingsinriktade, men det här sättet att bära skidorna är utan tvekan det bästa.

Vad är freeride skidor?

Offpistskidor/Freerideskidor Denna skidtyp är bredare än allmountainskidor, vilket gör att det kräver lite mer av åkaren för att kunna hålla skidan på kant i pisten. Det är inte alltid så att offpist innebär bottenlös, fluffig pudersnö, det kan lika väl innebära vårslask eller vindpinade fjällsluttningar.

Hur lär man barn att åka skidor?

Så lär du ditt barn åka skidor

  1. Testa grejorna.
  2. Prova att glida. Lek lift med en stav. Dra barnet sakta framåt på platt mark. Öva genom att dra fram och tillbaka.
  3. Träna balansen. Nu kan det var dags för rullbandet. Åk uppför och glid utför. I början behöver ofta en vuxen hjälpa till precis när barnet kommer av bandet.

Hur långa ska freeride skidor vara?

Vilken längd på freerideskidor bör du välja? Generellt bör du välja freerideskidor som är mellan 5 och 10 cm längre än du själv. Den längden ger bra flyt i pudersnö och stabilitet i högre farter. Rockerspannet gör att skidorna blir lätthanterliga trots sin längd.

Åt vilket håll åker man längdskidor?

Den som kommer bakifrån har alltid väjningsplikt. Var särskilt uppmärksam där skidspår/leder går ihop eller korsar varandra. Det är inte god sed att ropa någon ur spår! Gå alltid åt sidan när du stannar i spåren.

Vad är en rocker skida?

Rocker är utvecklingen av en skidas nos och bakända. Med rocker böjs skidan uppåt tidigare och mer progressivt än traditionella skidspetsar. En stor fördel med rocker är dess ökade flyt i pudersnö och det är även orsaken till att den infördes på friåkningsskidor.

Vilka skidor är lättast att åka med?

Här är grundregeln att en lätt nybörjare ska ha en mjuk skida som är cirka 10 cm kortare än dig själv. Är du en tyngre och/eller starkare åkare kan det däremot vara bra att gå upp till en lite hårdare medelskida, annars kan skidan upplevas som orolig och börja fladdra.

När kan man lära barn att åka skidor?

Tre år är en bra ålder att ta på sig skidorna och lära känna snön och utrustningen. En del barn lär sig snabbt, andra behöver träna mer. Om barnet har åkt skridskor eller testat en annan sport som kräver balans och motorik brukar det underlätta inlärningen.

Hur lång ska en all mountain skida vara?

Allmountainskidor: Från 10cm kortare än dig själv upp till kroppslängd. Friåkningsskidor: Mellan 5cm och 10cm längre än dig själv. Turskidor: Mellan 5cm och 10cm kortare än dig själv.

Hur långa Alpinstavar ska man ha?

Välj gärna en lite längre stav, ca. 60% av kroppslängden eftersom det alltid går att kapa stavarna i närmsta verkstad om du vill ha dem kortare. För dig som åker mycket freeride och backcountry går det att applicera samma procedur som när du mäter ut en alpinstav.

Share this post