Blogga

Hur paverkar Distansundervisningen eleverna?

Hur påverkar Distansundervisningen eleverna?

Stora delar av skolans uppdrag har fungerat bra under pandemin. Men Skolinspektionens granskningar visar samtidigt att elever som haft mycket fjärr- och distansundervisning fått försämrade förutsättningar när det gäller kunskapsutveckling och mående.

Vad tycker forskare om distansundervisning?

Forskarna Peacock och Cowan visar i sin studie att det är viktigt att elever som undervisas på distans känner en känsla av tillhörighet, det vill säga att de inkluderas och känner sig som en viktig del av klassen och vad som händer i den.

Vem bestämmer distansundervisning?

Grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan För att skolan ska få använda distansundervisning som särskilt stöd krävs också att elevens vårdnadshavare samtycker till detta. I lågstadiet får distansundervisning som särskilt stöd bara användas om det finns synnerliga skäl, det vill säga extra starka skäl.

Hur mår elever under distansundervisning?

Vårterminens stängda gymnasieskolor ledde till försämrat mående, ökad stress och en känsla av minskad tillhörighet och sammanhang. Det visar en undersökning om gymnasieelevers upplevelse av distansundervisning som Sveriges Elevkårer har gjort bland sina medlemmar.

Hur har distansundervisningen påverkat betygen?

Men en snabb blick på rapporten Skolresultat och psykisk ohälsa bland elever, som är en del i Coronakommissionens delbetänkande, ger knappast upphov till någon större oro. Distansundervisningen på gymnasiet och hög sjukfrånvaro på mellanstadiet verkar inte ha påverkat elevresultaten i någon större utsträckning.

Vad tycker gymnasieelever om distansundervisning?

Eleverna är hyggligt positiva. Enligt en enkätundersökning som Sveriges Elevkårer genomförde bland gymnasieelever i april svarade nästan 80 procent av dem att distansundervisningen hade fungerat allt från okej till jättebra.

Vad säger skollagen om distansundervisning?

Distansundervisning definieras i skollagen som interaktiv undervisning som bedrivs med informations- och kommunikationsteknik där elever och lärare är åtskilda i både rum och tid. Vid distansundervisning finns det inget krav på att det ska finnas en handledare eller lärare fysiskt närvarande när undervisningen bedrivs.

Varför ska vi inte ha distansundervisning?

Elever som kämpar med språksvårigheter och bristande tillgång till digital teknik riskerar att halka ännu längre efter när undervisningen bedrivs på distans. – Det riskerar att bli en förlorad termin, säger ämnesläraren Jörgen Krüsell.

Hur mår ungdomar av distansundervisning?

Det är några faktorer som har påverkat ungas psykiska hälsa under coronapandemin, enligt en ny studie. Flickor och ungdomar med distansundervisning verkar har påverkats mest av pandemin, visar studien, som bygger på en enkätundersökning med 1 700 gymnasieungdomar i hela Sverige.

Share this post