Ny

Vad kostar det att ligga i minneslunden?

Vad kostar det att ligga i minneslunden?

Den avlidnes kropp kan kremeras, sedan gravsätts askan eller strös i en minneslund. Kostnaden för detta är cirka 5 000 kronor. Men för de flesta känns säkert en begravning viktig; det är en samling för att ta avsked och hedra minnet av en avliden person.

Hur djupt grävs en urna ner?

6 § En kistgrav skall vara så djup att en kista som sätts ner i graven täcks av ett jordlager på minst en meter över kistans högsta del, gravkulle oräknad. Förordning (1981:554).

Vad händer med askan i minneslunden?

Kyrkogårdsförvaltningen sköter gravsättningen: Det är kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för att askan blir nedgrävd i minneslunden, alternativt att askan sprids ut i minneslunden. Som anhörig får du besked om att gravsättningen har ägt rum via ett så kallat minneslundsintyg.

Kan man flytta en urna?

Enligt 6 kap. 1 § andra stycket begravningslagen får tillstånd till flyttning av stoft eller aska som har gravsatts på en begravningsplats ges om det finns särskilda skäl för det och om det är klarlagt var stoftet eller askan skall gravsättas på nytt.

Får man gräva upp en grav?

Får man flytta en grav? Huvudbestämmelsen är att redan gravsatt stoft eller aska inte får flyttas. Om det finns särskilda skäl kan man få tillstånd att flytta en grav. Detta kräver särskild ansökan och det är inte särskilt vanligt att flyttning medges.

Vad kostar den billigaste begravningen?

En begravning utan ceremoni kostar inte lika mycket som en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. En enkel begravning kan kosta från ca 9.000 kr. Då tar ni viss hjälp av er begravningsrådgivare men ni kanske gör en del arbete själva. En begravning med ceremoni kostar i regel mellan 18.000 – 30.000 kr.

Hur länge kan man har en urna hemma?

Aska får inte förvaras hemma i väntan på gravsättning eller ceremoni. Ibland kan det finnas ett behov av att förvara urnan med aska i väntan på gravsättning, ceremoni eller transport någon annanstans. Då är det viktigt att komma ihåg att askan inte får förvaras hemma.

Vad händer med urnan efter spridning?

Beroende på modell av urna kan man använda askbehållare eller askpåse. Var uppmärksam på innehållet i urnan och innehållet i askan. Många väljer att sprida en del av askan och en del förvarar den för att vid en senare tidpunkt spara i en lämplig urna, miniurna eller asksmycke.

Vad händer med kistan i graven?

Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne i sänks ner i jorden, ofta i samband med begravningsceremonin. En jordbegravning föregås inte av kremering. Vid jordbegravning gravsätts den avlidne alltid i en kistgrav och graven markeras med gravsten och smyckas av rabatter, blomsterbuketter, ljus eller gravlykta.

Share this post