Innehållsförteckning
Måste man följa detaljplan?
Åtgärder som inte är lovpliktiga ska följa detaljplan eller områdesbestämmelser. Åtgärder som inte kräver lov och som avser byggnadsverk, tomter och allmänna platser ska genomföras så att de inte strider mot den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.
Vad är syftet med Plan och bygglagen?
Bestämmelserna syftar till att, med hänsyn till den enskilda människans frihet, främja en samhällsutveckling med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden och en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer.
Vad reglerar fastighetsbildningslagen och Plan och bygglagen och hur förhåller de sig till varandra?
Lag (2015:668) . Inom ett område med detaljplan eller områdesbestämmelser får fastighetsbildning inte ske i strid mot planen eller bestämmelserna. Om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas, får dock mindre avvikelser göras.
Hur tas en översiktsplan fram?
Översiktsplanen behöver ingå i en kontinuerlig process där mål och strategier successivt stäms av mot det som händer i kommunen. Ett naturligt led i den kontinuerligt bedrivna översiktsplaneringen är därför att löpande följa upp och utvärdera översiktsplanens effekter.
Hur stoppar man en detaljplan?
Om du inte bara vill fördröja detaljplanen, utan stoppa den för gott, så måste du som regel bevisa att kommunen har fattat ett beslut som strider mot lag och att antagande av detaljplanen innebär en betydande olägenhet i form av störningar som buller, risk för hästallergi eller försämrad utsikt.
Vad händer om man bryter mot detaljplan?
Dock fortsätter detaljplanen att gälla även efter genomförandetiden har gått ut men då är den inte bindande och kommunen kan därmed ändra eller ersätta den. En detaljplan som är antagen är gällande under en viss minsta tid (genomförandetiden). Detta är för att skapa förutsägbarhet.
Varför finns PBL?
Plan- och bygglagen (PBL) är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Det är bestämmelserna i plan- och bygglagen som reglerar var och hur du får bygga. Den bestämmer hur ett bygglov ges och vilka krav som kan ställas på det som byggs.
Vad är en byggnad enligt plan- och bygglagen?
En byggnad definieras enligt Plan- och Bygglagen som en varaktig konstruktion som består av tak eller av tak och väggar och som är varaktigt placerad på mark eller helt eller delvis under mark eller är varaktigt placerad på en viss plats i vatten samt är avsedd att vara konstruerad så att människor kan uppehålla sig i …
Vad regleras i fastighetsbildningslagen?
1 § Fastighetsbildning ska ske så att varje fastighet som nybildas eller ombildas blir med hänsyn till belägenhet, omfång och övriga förutsättningar varaktigt lämpad för sitt ändamål. Härvid ska särskilt beaktas att fastigheten får en lämplig utformning och tillgång till behövliga vägar utanför sitt område.