Innehållsförteckning
Vad är en bias?
Metodfel i betydelsen snedvridning av forskningsresultat eller slutsatser till följd av mer eller mindre oavsiktliga fel i upplägg eller genomförande av en studie. Kan bero på förutfattade meningar eller önskemål om att resultaten ska stämma med en teori eller hypotes.
Vad betyder kognitiv bias?
Utan att vi är medvetna om det så påverkas våra beslut och åsikter hela tiden av kognitiva bias, alltså tankemönster som kan få vår egen bild av omvärlden att avvika från den faktiska verkligheten.
Vad betyder Unconscious bias?
Personlig kognitiv bias innebär att omedvetna stereotypa föreställningar baserade på kön, ursprung eller andra sociala karakteristika påverkar bedömningen. Det är denna typ av bias som oftast i dagligt tal omnämns som ”bias” eller ”implicit” eller ”unconscious” bias, och är det som tester för personlig bias mäter.
Hur fungerar ett kognitivt schema?
Kognitiva scheman är grundantaganden om hur världen fungerar. De bygger på våra kategoriseringar och deras grund är alltså våra tidigare erfarenheter. Dessa till ofta mycket stor del omedvetna antaganden reglerar hur vi uppfattar situationer och personer, ger sinnesintryck en mening samt väcker känslor hos oss.
Vad betyder implicit bias?
Bakgrund. Impicit bias beskrivs av Hall et al. (2015) som tankar och känslor som ofta existerar omedvetet och därför är svåra att kontrollera och erkänna på ett medvetet plan. Bernt-Rasmussen (2018) liknar implicit bias med en magkänsla som gör att vi ofta mot vår vilja, till exempel, förknippar mörk hy med fara.
Vilken är riktningen på bias för utfallet?
* Risk för bias beror på utfallsmåttet, ju mer subjektivt (t ex självskattning av problem) desto känsligare. Om studien redovisar fler utfallsmått som vi är intresserade av kan risken alltså variera mellan måtten. I så fall, anteckna på formuläret var det finns skillnader och vilken risken är per utfallsmått.
Vad är kognitiva scheman och hur använder vi kognitiva scheman?
Ett kognitivt schema är ett mönster i sättet att tänka, fatta beslut, lösa problem, upptäcka, uppfinna och annat, själva sättet att ordna det vi uppfattar, tänker på och planerar att göra. Vi använder ett kognitivt schema till exempel när vi planerar en middagsbjudning för våra vänner.