Ny

Vem kom pa glasogonen?

Vem kom på glasögonen?

Vi vet inte exakt vem som uppfann glasögonen. Enligt vissa källor ska den italienske munken Alessandro di Spina ha tillverkat de första kända glasögonen ca 1285. De tidiga glasögonen bestod ibland av den grönfärgade halvädelstenen beryll. Därifrån kommer ordet brillor.

Hur utvecklades glasögon?

Historia. Glasögonen antas ha uppfunnits i Venedig på 1200-talet. Linser av bergkristall hade då länge använts som synhjälpmedel, och det förekom även senare att linser av halvädelstenar, såsom beryll, använts som synhjälpmedel.

Hur kommer glasögon se ut i framtiden?

– Tekniken är ju väldigt ny och det finns oanade möjligheter, säger Eva Mårell-Olsson. Utvecklingen går framåt och framöver kommer glasögonen att bli lättare och nättare. Google håller till exempel på att utveckla smarta kontaktlinser.

Var tillverkades de första glasögonen?

Troligen var det dock i norra Italien i trakterna kring Venedig som en person i slutet av 1200-talet eller i början av 1300-talet lärde människor att se bättre med hjälp av en glaslins och det var också där som en större glasögontillverkning startade omkring år 1300.

Vad betyder skalmar?

Skalm – en stång av trä eller metall som sitter fästad vid ett fordon för anspänning av en dragare, se skakel. Skalm (glasögon) – den del av ett par glasögonbågar som sträcker sig från själva glasen och bakåt mot/till öronen.

Vad kallas runda hornbågade glasögon?

Under decennier ansågs sådana ”töntglasögon” gammaldags, men idag är de ett måste för modeslavar, kändisar och folk med kreativa yrken. Sådana glasögon, som brukar kallas ”hornbågade”, fungerar tillsammans med många olika stilar – oavsett hur excentrisk, extravagant eller sexig bäraren vill vara.

Vad kallas glasögon utan bågar?

För dig som uppskattar när glasögonen är smidiga och lätta att få med i väskan är ett par läsglasögon utan skalmar rätt val. Dessa tar ingen plats och är samtidigt bekväma att bära.

Share this post