Trendig

Vad ar ett marklov?

Vad är ett marklov?

Om du inom ett detaljplanerat område ska schakta eller fylla ut mark så att höjdläget för markytan avsevärt ändras, krävs ett marklov. Det kan även behövas för att fälla träd.

Hur mycket får man höja marknivån utan bygglov?

Inom ett detaljplanerat område är huvudregeln att marklov krävs för schaktning eller fyllning som avsevärt ändrar markens höjdläge. I många kommuner anses en ändring på mer än 0,5 meter vara en avsevärd ändring av höjdläget. I områden utanför detaljplan kan marklov krävas om kommunen bestämt det i områdesbestämmelser.

Vad kostar ett marklov?

Personen som sätter igång åtgärden utan startbesked behöver betala en byggsanktionsavgift. Avgiften baseras på prisbasbeloppet, som enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) har beräknats till 48 300 kronor för år 2022.

När krävs marklov utanför detaljplan?

Utanför område med detaljplan behöver du inte marklov om det inte är reglerat i områdesbestämmelser. Däremot kan du behöva andra tillstånd för att göra markförändringar. Inom områden som har skydd för fornminnen samt i områden med skydd för landskapsbilden kan du behöva tillstånd från länsstyrelsen.

När krävs ett marklov?

Inom ett område med detaljplan behöver du oftast marklov för att schakta eller fylla ut marken på ett sätt som avsevärt ändrar markens höjdläge. Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Det går inte att säga exakt vad en avsevärd ändring är, men många kommuner bedömer att gränsen går vid en halv meter.

Hur länge gäller ett marklov?

Ditt marklov slutar gälla om du inte har påbörjat markarbetena inom två år eller om du inte har avslutat arbetet inom fem år, räknat från dagen då beslutet vann laga kraft. Du får inte påbörja markarbetena förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden.

Får man höja marknivån?

Vad får man göra på en tomt utan bygglov?

Det finns vissa undantag från kravet på bygglov om du har ett en- eller ett tvåbostadshus. Du kan få bygga uteplatser, skärmtak, friggebodar, tillbyggnader, uthus, murar och plank utan bygglov. Du kan även få göra fasadändringar och bygga två takkupor utan lov.

När behövs ett marklov?

Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. Du kan även behöva marklov för att fälla träd eller plantera skog i ett område med detaljplan. Ibland behöver du också marklov inom områden med områdesbestämmelser. Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd.

När behövs inte marklov?

När behövs inte marklov inom detaljplanerat område? Om detaljplanen anger att markytan har ett visst höjdläge behöver du inte marklov för att höja eller sänka markytan till den nivå som står i detaljplanen.

Vilka handlingar krävs för marklov?

Så ansöker du om marklov

  • Ansökningsblankett.
  • Kontrollansvarig (behövs vid stora byggnader, tex industribyggnader)
  • Kontrollplan. En kontrollplan är ett dokument som innehåller ett antal punkter som ska kontrolleras under projektets gång.
  • Markplaneringsritning i skala 1:400 eller 1:500.

Share this post