Blogga

Pa vilka satt granskas regeringen?

På vilka sätt granskas regeringen?

Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.

Vad händer om statsministern entledigas?

När talmannen beviljar statsministerns begäran om entledigande kommer han samtidigt be statsministern att leda en övergångsregering. Därefter vidtar talmannens arbete med att ta fram förslag till ny statsminister som riksdagen röstar om.

Vilket utskott har till uppgift att granska regeringen?

Följer regeringen och ministrarna reglerna för regeringsarbetet? Det har konstitutionsutskottet, KU, till uppgift att granska. Riksdagens ledamöter har rätt att anmäla ministrarna i regeringen till KU. Utskottet undersöker sedan om de ministrar som anmälts har gjort fel eller inte.

Vad kan riksdagen göra för att kontrollera regeringen?

Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU om de tycker att någon minister gjort fel. Varje ledamot har rätt att ställa frågor till regeringen. Det är ett sätt för riksdagen att kontrollera vad ministrarna i regeringen gör.

På vilka sätt granskas makten i Sverige?

Parlamentarisk granskning: riksdagsledamöternas rätt att ställa frågor till regeringen, Konstitutionsutskottets (KU) granskar statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning, riksdagens möjlighet att göra en misstroendeförklaring mot regeringens ministrar, m.m.

Vem granskar domstolar?

Domstolarna och domarna ska i rättsstaten stå fria från den politiska mak- ten. Men i Sverige övervakas domstolarna av bl. a. Justitiekanslern (JK), en regeringens myndighet.

Hur fungerar riksdag och regering?

Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Lagar är regler för hur samhället ska se ut och fungera. Riksdagen bestämmer också hur statens pengar ska fördelas. Regeringen ska genomföra det som riksdagen har beslutat.

Vad har riksdagen för befogenheter?

Alla lagförslag förbereds i riksdagens utskott innan riksdagen röstar om dem i kammaren. Riksdagen beslutar också om statens utgifter och inkomster i statsbudgeten. Det gör riksdagen efter att regeringen lämnat in budgetpropositionen med förslag på hur statens pengar ska användas.

Vad gör en riksrevisor?

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen som granskar hur regeringen använder skattepengarna i den statliga verksamheten. Myndighetens mål är att bidra till att statens resurser används på ett bra sätt och att den statliga förvaltningen sköts effektivt. Riksrevisionen har en oberoende ställning.

Vad är och gör justitieombudsmannen?

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

Vad betyder Normgivningsmakten?

Normgivningsmakten eller enbart normgivningen är inom juridisk, konstitutionell och statsvetenskaplig term för hur lagar, förordningar och andra allmänna bestämmelser och rättsregler tillkommer och vem som får besluta om vad.

Share this post