Allmänning

Varfor ar vissa lander rika och andra fattiga Hur ska man kunna utjamna dessa skillnader?

Varför är vissa länder rika och andra fattiga Hur ska man kunna utjämna dessa skillnader?

Snedfördelade resurser Även här handlar det om att de ekonomiska resurserna är snedfördelade. Många fattiga länder har rika naturresurser, men den ekonomiska vinsten tillfaller inte allmänheten i form av ökad levnadsstandard. Istället är det ett fåtal människor som bli mycket rika.

Vilka tänkbara orsaker finns det till fattigdom?

Bakomliggande orsaker till fattigdom

  • Den geografiska faktorn. Områden med öknar, brist på vatten, olika former av extremt klimat och svårodlad jord är i högre utsträckning fattiga.
  • Krig och konflikter.
  • Brist på demokrati.
  • Snedfördelade resurser.
  • Arv från kolonialism.
  • Nykolonialism.
  • Brist på utbildning.

Hur påverkar fattigdom människor?

Fattigdom berövar människor friheten att bestämma över sina egna liv. De fattiga lever i ofrihet – i många situationer där deras livsbetingelser står på spel saknar de valmöjligheter. Fattigdomens kärna utgörs av brist på materiella tillgångar och brist på makt och valmöjligheter.

Varför är utbildning viktigt i fattiga länder?

Utbildning är en viktig grundförutsättning för både individen och samhällets utveckling. Utbildning kan ge en individ en väg ur fattigdom och bygga hållbara samhällen. Att lära sig läsa och skriva ger barn ett självständigt liv och ökar chanserna för god hälsa och den framtida inkomsten ökar.

Varför finns fattigdom i Sverige?

I Sverige har 7 procent av befolkningen låg boendestandard, som innebär läckande tak, sprickor i fönster eller trasiga väggar. I EU låg genomsnittet på 14 procent 2018. I Sverige utgör boendekostnaderna en tung börda för hushållets ekonomi för ungefär 8 procent av befolkningen. Det är en av de lägsta andelarna inom EU.

Hur är det att leva i fattigdom?

Fattigdom handlar om så mycket mer än brist på pengar. Det handlar också till exempel om att vara undernärd, att inte få gå i skolan, att bli sjuk av förorenat vatten, att vara bostadslös, att inte ha tillgång till hälso- och sjukvård och att inte ha inflytande över sitt eget liv och sin framtid.

Share this post