Allmänning

Vad gor man at lerjord?

Vad gör man åt lerjord?

Rätt omhändertagen är lerjorden en utmärkt trädgårdsjord. Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep.

Vad består matjord av?

Matjorden består generellt sett till hälften av mineraljord (små korn som sand, mo och lera) och organiskt material. Den andra hälften består av hålrum, eller porer som de kallas på jordspråk. I porerna finns det antingen luft eller vatten, samt växternas rötter.

Vad växer bra på lerjord?

Här är några förslag: Bondpion, luktpion, trädgårdsstormhatt, agastache, jättedaggkåpa, ulleternell, akleja, plymspirea, oktoberaster, stjärnflocka, blodormrot, fingerborgsblomma, silvermartorn, solros, kärleksört, iris, krollilja, myskmalva, kantnepeta, jättevallmo, höstflox, stäppsalvia, kransveronika.

Hur förbättrar man jorden?

Förbättra din jord på våren Jordförbättra rabatter och köksland genom att sprida ut ett lager organiskt material i form av torv och kompost eller stallgödsel och mylla ner lätt. Det handlar inte om grävning av jorden utan bara att hjälpa jordförbättringsmaterialet att komma på plats.

Vad blandar man i lerjord?

I en sådan jord är det svårt för växtrötter, de vill istället ha en porös jord, lite lik en tvättsvamp. Men lerjord innehåller mycket närings och kan ändå vara en bra grund om du blandar i mycket kompost, barkmull och andra organiska material, till exempel stallgödsel, bokashi, skörde-rester, gräsklipp med mera.

När ska man Jordförbättra i rabatten?

– Bästa tiden för att jordförbättra är nu när lökväxterna börjar titta upp ur jorden. Nu har det också torkat upp så risken för att man trampar till jorden så att den blir kompakt har minskat, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal.

Hur dränerar man lerjord?

Börja med ett lager sand Sanden läggs i ett 5-10 cm tjockt lager över ytan, och därefter fräses den ner något i själva underlagets ytskikt. Eftersom sanden alltid sjunker ner i lerjorden bör man inte försöka att blanda ner den djupt, utan huvudsaken är att det blir en viss uppblandning med underlaget.

Vad är dränerad jord?

Jorden styr växternas tillgång till syre, vatten och näring. Genom att jordförbättra kan du ge dina växter bästa möjliga jord att växa i. Om du gräver en grop och vattnet inte rinner undan har du en dåligt dränerad jord.

Share this post