Blogga

Vad hander om man har dalig hygien?

Vad händer om man har dålig hygien?

En försämrad hygiennivå orsakar till exempel dålig smak och lukt i munnen, störande dofter i kläderna och på huden, klåda och fett hår eller mjäll. Att tvätta händerna med tvål och vatten är ett viktigt sätt att ta hand om hygienen. Det vore bra att tvätta händerna alltid när man kommer in och innan man äter.

Vad leder dålig hygien till?

En dålig hygien orsakar en illaluktande doft på huden, kläder och även i munnen. Fett hår och mjäll är också orsaker av en dålig hygien. Syftet med hygien är att hålla borta smuts och smittämnen från kroppen. En dålig tand- och munhygien kan leda till karies och tandsten.

Vad har den personliga hygien för betydelse när man arbetar med livsmedel?

Personlig hygien omfattar kläderna och skötseln av egen hälsa och renlighet. God personlig hygien och handhygien kan förebygga spridningen av smittsamma sjukdomar och till exempel springmaskar till livsmedel.

Hur får man bättre hygien?

Tio tips för bättre hygien i köket

  1. Ta av ringar och andra smycken och tvätta händerna noga innan du börjar arbeta i köket.
  2. Gör rent på köksbänken.
  3. Gör rent dina skärbrädor.
  4. Tvätta frukt och grönsaker.
  5. Håll råa livsmedel kylda.
  6. Tvätta händerna när du byter arbetsplats i köket.
  7. Lämna inte smutsig disk i en hög i diskhon.

Vad innebär en god livsmedelshygien?

Livsmedelshygien är mycket viktigt när man hanterar, förbereder, tillreder, förvarar och serverar livsmedel. Redskap och lokaler ska hållas rena och torra. Grönsaker och rotfrukter som är jordiga måste man skölja noga i rinnande vatten, detta för att undvika matförgiftning.

Vad kan hända om en person sår på händerna arbetar med oförpackad mat?

Du ska anmäla till din chef om du misstänker att du har en sjukdom, sår eller annan skada som kan smitta maten. Särskilt viktigt är detta vid symptom på mag- och tarmsjukdom eller sjukdom i övre luftvägarna. Vid förkylning, halsinfektion och liknande bör inte arbete med oförpackade livsmedel äga rum.

Share this post