Blogga

Vad ar de demokratiska principerna?

Vad är de demokratiska principerna?

De flesta existerande demokratier är liberala demokratier med inslag från övriga idealtyper. De övergripande principerna för dessa idealtyper är: Rättvisa val: öppna och rättvisa val med allmän och lika rösträtt. Frihet: här betonas individens fri- och rättigheter för att motverka majoritetens tyranni i ett samhälle.

Vem bestämmer i en demokrati?

Det finns olika typer av demokrati Det innebär att folket väljer representanter som styr landet åt dem, till exempel partier eller politiker. Sverige är en representativ demokrati. Alla personer som har rätt att rösta väljer partier som får platser i riksdag, region, kommun och Europaparlamentet.

Vad är maktmedel demokrati?

Det finns ju lagstiftande, verkställande och dömande makt. I en demokrati är dessa normalt åtskilda (riksdag, regering, domstolar i Sverige) men i diktaturer kan de innehas av en och samma person eller grupp.

På vilka sätt utmanar demokratins motståndare dessa grundkrav utgå framförallt från begreppen minoritet majoritet pluralism och mänskliga rättigheter?

Det kan exmepelvis också vara minoriteter med viss politisk åsikt, sexuell läggning eller härkomst som inte får sina demokratiska rättigheter. Majoriteten som finns i landet som är i majoritet har genom majoritetsprincipen möjlighet att stänga ute dessa demokratiska rättigeheter.

Vilka nackdelar finns det med direkt demokrati?

Nackdelar med direkt demokrati? En nackdel skulle kunna vara att i dagens samhälle så är det både opraktiskt och svårt att tillämpa direkt demokrati med tanke på att civilisationerna är för stora (mängden invånare). Frågorna är också alltför komplexa för att ett beslut ska kunna fattas på detta sätt.

Vad är dåligt med direktdemokrati?

Nackdelar. Kritiker mot direktdemokrati brukar hävda att storleken på dagens samhällen samt mängden och komplexiteten av de politiska frågorna omöjliggör direktdemokrati i någon vettig form.

Hur tillämpas direktdemokrati i Sverige?

I schweiz har man direkt demokrati det innebär att varje gång man ska besluta något gör dem en folkomröstning detta gör den på datorn eftersom att dem gör detta så ofta medans i sverige när vi ska göra en folkomröstning måste man åka till båsen och rösta som när det är val.

Vad finns det för maktmedel?

Verbal skicklighet, kunskap, kroppsstyrka, pengar och vapen är exempel på maktmedel.

Share this post