Trendig

Har tranorna kommit 2022?

Har tranorna kommit 2022?

Här är den – vårens första trana – P4 Väst | Sveriges Radio. Här är den! 2022 års första trana vid Hornborgasjön.

När kommer tranorna till Hornborgasjön 2022?

Tranor på våren De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars, men flest tranor brukar det vara i början av april. De räknas varje kväll när de flyger iväg till sina sovplatser.

Vart tar tranorna vägen efter hornborgarsjön?

4 Vart tar tranorna vägen när de lämnar Hornborgasjön? – De flyger norrut till sina häckningsplatser. De söker sig till myrmarker från Dalsland och norrut. Många av ”våra tranor” häckar också i Finland.

Hur långt kan en trana flyga?

Tranorna flyger från Rügen i norra Tyskland till Hornborgasjön – under en dag! En sträcka på 43 mil. De utnyttjar termiken i luften precis som ett segelflygplan och kommer upp i 70–80 km/h.

När lämnar tranorna hornborgarsjön?

I augusti till oktober lämnar tranorna landet och rastar då ibland annat i Skåne och på Öland. De fåglar som inte häckade flyttar först, varpå familjer med ungar följer.

När kommer tranor?

Allra flest tranor brukar det vara i början av april. Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av.

Hur länge stannar tranorna vid Hornborgasjön?

De flesta av de ibland upp till 20 000 tranorna som rastar vid Hornborgasjön anländer i mitten eller slutet av mars, stannar i någon vecka och flyger sedan vidare till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

När återvänder tranorna?

Tranorna brukar återkomma från mars till maj, men några kan återvända redan i februari.

Var tillbringar tranorna vintern?

Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien (Extremadura), medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.

Vart flyger tranorna på hösten?

De finns i hela landet utom i fjällkedjan. Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

När flyttar tranorna på hösten?

Den anländer i mars–april och flyttar i september… oktober. Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans.

När drar tranorna söderut?

I slutet av mars och början på april tar tranorna rast i några dagar vid Hornborgasjön i Västergötland på resan från södra Europa till häckningsplatserna i norra Sverige och Finland. I våras kunde man som mest räkna till 19 400 tranor vid sjön 30 mars. Nu drar de praktfulla fåglarna åt andra hållet.

Share this post