Blogga

Hur kan man se sitt skolfoto?

Hur kan man se sitt skolfoto?

Det finns många ställen där det kan finnas både foton och uppgifter. Foton kan finnas i stadsarkiv, länsarkiv, kommunarkiv, hos hembygdsföreningar, i byböcker och hos hembygdsforskare. På Bygdeband och StayFriends finns många skolfoton. Många är digitaliserade och finns på nätet.

Är det olagligt att lägga upp andras bilder på Instagram?

En del av användarvillkoren är att ge en icke-exklusiv licens till Instagram att få använda dina bilder. En licens är ett samtycke och ett undantag från ensamrätten. Du äger fortfarande bilderna, men Instagram får använda bilderna.

Hur vet jag om jag får använda en bild?

Fotografer kan licensiera sina bilder och själva ange riktlinjer för hur de får användas. De vanligaste CC-licenserna är CC0 eller CC BY 2.0. Om något är CC0 betyder det att ägaren har avstått rättigheterna till verket medan en CC BY 2.0 kräver en kreditering.

Får lärare ta bild på elever?

Med kränkande behandling avses sådant som inte är diskriminering, men som kränker en elevs värdighet enligt 6 kap 3 § SkolL En lärare bör därför vara väldigt försiktig med att ta bilder på eller filma elever.

Hur kan man se sitt Klassfoto?

Klassfoton – Riksarkivet – Sök i arkiven. Här kan du samsöka i Nationell Arkivdatabas och Digitala forskarsalen. Om rutan är markerad visas endast Riksarkivets digitaliserade volymer. Namn på exempelvis person, organisation eller myndighet.

Kan man se gamla skolfoton?

StayFriends.se – Gamla skolfoton och klasskamrater.

Har man rätt att lägga ut en bild av någon annan utan att fråga om lov?

Det är liksom tidigare tillåtet att fotografera hur mycket jag vill utan att fråga om lov, så länge jag inte befinner mig på privat område eller vid vissa skyddsobjekt. Den som har nyttjanderätten för en fastighet har också rätt att ställa krav på dem som får vistas där.

Får jag använda bilder av andra personer i privat bruk?

Nej, inte privat bruk när utomstående förstorar Det är inte tillåtet att anlita utomstående för detta. När du själv tar bilden från internet och skickar den till en framkallningsfirma framställer du ett exemplar som inte omfattas av undantaget för privat bruk.

Vad är bildrättigheter?

Utgångspunkten i lagen om upphovsrätt av litterära och konstnärliga verk är att den som framställt en bild, alltså fotografen, har både den ideella och den ekonomiska rätten till bilden. Upphovsrättsintrång kan leda till anspråk på skadestånd.

Får jag använda grafiska bilder som någon annan gjort?

Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand.

Vilka bilder får man använda i skolarbete?

Du som lärare och student får kopiera och dela både svenska och utländska bilder för undervisningen, oavsett om bilderna finns på nätet eller i en fysisk publikation, om lärosätet har Högskoleavtal med Bonus Copyright Access.

Har lärare rätt att röra elever?

Utgångspunkten är att det inte är tillåtet att bruka våld mot någon annan, inte heller av en lärare mot en elev. Lärare har dock en tillsynsplikt som innebär att de har ett ansvar för elevernas hälsa och trygghet under skoltiden, samt ska se till att det råder lugn och ordning, och ingripa om ordningen störs.

Share this post