Rekommendationer

Vad ska man gora om man blir forfoljd?

Vad ska man göra om man blir förföljd?

Vad ska man göra om man blir utsatt för stalking?

  1. Ha ingen kontakt med stalkern. – Du ska inte ha någon kontakt med stalkern.
  2. Dokumentera allt. Det är viktigt att man ser till att ha kvar bevis genom att dokumentera allt.
  3. Undvik att normalisera beteendet.
  4. Anmäl stalkern.

Vad ger man i hittelön?

Hittelön är en ersättning som betalas ut till någon som har tagit hand om hittegods, om ägaren kan fastställas. Ägaren har enligt lag skyldighet att betala skäliga kostnader och skälig hittelön. Som skälig hittelön räknas normalt 10 % av hittegodsets värde.

Vart ringer man om man tappat plånboken?

Polisanmäl förlusten på polisen.se eller via telefonnummer 114 14.

Får man förfölja någon?

Stalkning är ett vidare begrepp som innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag. Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen.

Är hittelön olagligt?

Rätt till hittelön: Lagen anger att den som hittar något ska underrätta ägaren eller polisen om detta utan oskäligt dröjsmål (1§). Ägaren har då rätt att få tillbaka saken. Lagen stadgar dock att ägaren måste betala upphittarens kostnader i anledning av fyndet samt skälig hittelön (3 §).

Vad göra om man hittar en plånbok?

Om du hittar något är du skyldig att anmäla det till polisen så snart som möjligt. Du är inte skyldig att anmäla hittegodset om du inte flyttar på det eller tar med dig det. Om du vet vem som är ägare får du meddela ägaren i stället. Då behöver du inte anmäla hittegodset till polisen.

Vad gör man med ett upphittat körkort?

Om du hittar ditt körkort som är förlustanmält Hittar du ditt körkort kan du begära att vi ta bort din förlustanmälan, så du kan använda körkortet igen. Ring vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81 så hjälper vi dig. Om du har Mobilt BankID kan vi ta bort din förlustanmälan direkt.

Share this post