Frågor

Vad ar Konkursbouppteckning?

Vad är Konkursbouppteckning?

Konkursbouppteckning ska ske direkt när ett företag eller en privatperson begärs eller begär sig själva i konkurs. Konkurs kan begäras när ett företag eller en privatperson inte ser en möjlighet att i framtiden kunna betala tillbaka fodringar och skulder.

Hur går en konkursförhandling till?

Om det är företaget eller personen själv som ansöker, beslutar tingsrätten vanligtvis om konkurs samma dag. Om en borgenär (den som personen/företaget har en skuld till) ansöker kallar tingsrätten till en förhandling i domstolen inom två veckor.

När blir man personligt ansvarig i ett aktiebolag?

Styrelseledamöter kan bli personligt betalningsansvariga när företaget har obetalda skatter och avgifter på skattekontot. För att personligt betalningsansvar ska utdömas för underlåten betalning krävs att styrelseledamoten i fråga har agerat uppsåtligt eller grovt oaktsamt.

Vad händer vid obestånd?

När ett företag hamnar på obestånd och inte kan betala sina skulder är konkursen inte det enda alternativet. Företaget kan även få en andra chans. Om det uppstått en likviditetskris, men ändå finns förutsättningar att driva företaget vidare kan en rekonstruktion vara ett alternativ till en konkurs.

Kan en aktieägare vara personligt betalningsansvarig för ett aktiebolags skulder?

Din fråga berör personligt betalningsansvar för aktieägare vilket regleras i aktiebolagslagen. Vad gäller aktieägares betalningsansvar, framgår av 1 kap. 3 § aktiebolagslagen att aktieägare i ett aktiebolag inte har något personligt betalningsansvar för bolagets förpliktelser och skulder.

Vem ansvarar för ett aktiebolags skulder?

Enligt årsredovisningslagen kan styrelseledamöter även bli personligt betalningsansvariga för vissa av bolagets skulder om årsredovisningen inte lämnas in inom 15 månader från räkenskapsårets utgång. Även en aktieägare kan bli personligt betalningsansvarig för vissa av aktiebolagets skulder.

Share this post