Frågor

Vad ar en Gigarbetare?

Vad är en Gigarbetare?

I projektet har man ringat in tre kategorier av gigarbetare: kvalificerat arbete som i huvudsak sker online, såsom programmering och design, dels de som utför okvalificerat online-arbete, exempelvis datainmatning och bildsortering och slutligen de som tar enklare uppdrag via appar så som matleveranser, transporter och …

Vad gör en Giggare?

Att vara ”giggare” innebär att man jobbar som frilansare, istället för att ha en traditionell tillsvidareanställning. Det kan till exempel vara att man tar sig an flera mindre uppdrag, även kallade ”gig”. För vissa kan det innebära att man jobbar helt och hållet platsoberoende, det vill säga som digital nomad.

Vad är gig ekonomi?

Begreppet gigekonomi beskriver en arbetsmarknad som kännetecknas av korta kontrakt och frilansuppdrag snarare än fasta anställningar. Många ”gig” förmedlas via olika digitala plattformar där uppdragsgivare och arbetstagare kan kopplas ihop.

Hur fungerar Gigjobb?

Gig-jobb i korthet Att gig-jobba innebär att jobba flexibelt, med stora möjligheter att själv välja sysselsättning utifrån intresse och fritid. Man kan arbeta för ett och samma företag och plocka likartade uppdrag, eller ha olika arbetsgivare för att kombinera olika typer av gig-jobb.

Vad gör en gig manager?

En gig-managers uppgift är att säkerställa att gigaren får kontinuerliga uppdrag och att det finns en balans mellan privat- och arbetsliv. – Vissa vill ha uppdrag hela tiden, andra sätter upp strategier att vara lediga under perioder eller att växelvis syssla med andra saker, säger Elisabeth Dahl.

Vad menas med den svenska modellen?

I Sverige reglerar vi villkoren för arbetsmarknaden med lagar som ger miniminivån och sedan fylls ut med fler och bättre villkor genom kollektivavtal. Det är fackförbunden och arbetsgivarna som gemensamt kommer överens om innehållet i kollektivavtalen.

Vad är en Gigare?

Ordet Gig-ekonomi kommer från musikbranschen, där många musiker spelar gig och betalning sker här och nu. Gig:are är ett nytt begrepp som vi har importerat från USA och England för det som vi Sverige kallar egenanställd, frilans och konsult.

Hur fungerar konsult?

En konsult är antingen egen företagare eller anställd av ett bemanningsföretag och jobbar på uppdrag av ett eller flera andra företag. Det är vanligt att konsulter hyrs in som specialister inom ett område som företaget saknar eller har begränsad kompetens inom.

Vad är den svenska modellen Hur funkar den och varför har vi den i Sverige?

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över hanteringen av löner och anställningsvillkor till arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och anställningsvillkor.

Är den svenska modellen bra?

Men trots att dagens arbetsmarknad är långt mer komplex än vad den var när Saltsjöbadsavtalet skrevs under 1938 är andan är långt ifrån död. Att parterna tillsammans reglerar villkoren på den svenska arbetsmarknaden fungerar fortfarande bra för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Den svenska modellen lever ännu.

Vad är ett Gigbolag?

Alla gigföretag strukturerar arbetet i form av korta uppdrag där ersättning betalas ut per utfört uppdrag, något som är känt sen länge under termen ackordslön. Till exempel får en chaufför på Uber betalt per resa, och en gigjobbare vid Amazon Mechanical Turk får betalt per utfört mikrojobb.

Hur arbetar man som konsult?

Som konsult behöver du vara självgående, flexibel samt prestigelös. Du kavlar upp ärmarna och tar hand om kundernas projekt när det behövs. Många gånger tas du in för att lösa ett specifikt problem eller för ett projekt så du behöver trivas med att ställas inför utmaningar och jobba mot deadlines.

Share this post