Innehållsförteckning
Vad är en bostadsrättsinnehavare?
Att ha ett kontrakt på en bostadsrätt innebär också att vara medlem i en bostadsrättsförening. Medlemskapet innebär nyttjanderätt till en lägenhet i föreningens fastigheter. Du äger alltså inte din lägenhet, utan bara rätten till att nyttja den.
Vilka är de olika juridiska boendeformerna och var regleras detta i lagstiftningen?
Upplåtelseformen är det sätt på vilket man förfogar över sin bostad. I Sverige finns upplåtelseformerna hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt, samt en mindre del kooperativ hyresrätt.
Vad innebär hyresrätten?
I en hyresrätt hyr du din bostad av en hyresvärd som äger och förvaltar huset. Äger du en bostadsrätt är du medlem i den bostadsrättsförening som äger och förvaltar huset.
Vad står en bostadsrättsförening för?
En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening och har till ändamål att i föreningens hus upplåta lägenheter till medlemmarna med bostadsrätt utan tidsbegränsning.
Vad äger bostadsrättsföreningen?
I en bostadsrättsförening ägs fastigheten gemensamt av dem som bor i huset. Som bostadsrättshavare äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den. Till skillnad från en hyresrätt så har du stora friheter att till exempel måla, tapetsera och bygga om din bostadsrätt.
Vad är en andelslägenhet?
Andelslägenhet är en relativt sett mindre nyttjad upplåtelseform för boende i flerbostadshus som liknar bostadsrättsupplåtelsen. En bostadsrätt innebär ett medlemskap i en (bostadsrätts)förening som äger en fastighet.
Vad krävs för att få en hyresrätt?
Grundkrav för att få hyra lägenhet
- Du är minst 18 år.
- Du har svenskt personnummer.
- Du har inga betalningsanmärkningar, skuld hos kronofogden eller till annan hyresvärd.
- Du har inga störningar eller skuld till Mitthem.
- Du har en giltig hemförsäkring.
Vad innebär bostadsförening?
Bostadsföreningar kallas de föregångare till dagens bostadsrättsföreningar. Denna boendeform fanns innan Bostadsrättslagen uppkom. Idag är bostadsrättsföreningar den vanligaste boendeformen. Bostadsrättsföreningar har den egna Bostadsrättslagen, medan bostadsföreningar styrs av Lagen om ekonomiska föreningar.
Måste en bostadsrättsförening ha en revisor?
En bostadsrättsförening måste ha minst en revisor. Revisorn väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. I de flesta fall behöver revisorn inte anmälas till Bolagsverket.