Innehållsförteckning
Vem sa härtill är jag nödd och tvungen?
Det sägs om Hans Brask, när han tvingades underteckna och sätta sitt sigill på 1517 års riksdags beslut att avsätta ärkebiskop Gustaf Trolle, att han under sigillet stack en liten lapp, på vilken han hade skrivit ”Härtill är jag nödd och tvungen” (alternativt ”Till denna besegling är jag nödd och tvungen”).
Var kommer brasklapp ifrån?
Men Tommy Persson lägger in en brasklapp Vädret bestämmer” (Tranås tidning 1 mars 2017). Ursprunget sägs vara biskopen Hans Brask, som i riksdagen år 1517 under påtryckningar skrev under ett beslut om att avsätta den unionsvänliga ärkebiskopen Gustav Trolle.
Vad hände år 1520?
År 1520 hann Kristian II både att invadera Sverige, krönas till svensk kung och iscensätta Stockholms blodbad. År 1520 har gått till historien som sista gången Sverige erövrades.
Vad betyder Brask?
Brask kan syfta på Brask, Estland – en by i landskapet Harjumaa i Estland Brask (ätt) – svensk medeltidsätt Hans Brask (1464–1538), en biskop Brasklapp – ett förbehåll avgivet som försi [..]
Var gömde Brask sin lapp?
När Sten Sture drev igenom att ärkebiskopen skulle avsättas 1517 ska Brask enligt historieskrivaren Olaus Petri ha reserverat sig på en lapp som han fäste vid sitt sigill under beslutet, en s.k. brasklapp: ”Till denna besegling är jag nödd och tvungen”.
Var Hans Brask?
Under större delen av 1490-talet befann sig Brask i Linköping där han arbetade som biskopens kansler. 10 april 1501 blev han domprost och togs in i rikets råd som sådan och den 6 april 1513 konfirmerades han av påven till biskop i Linköping. Brask var en av dem som satte sitt sigill under 1517 års riksrådsbeslut.
Vad är orsaken till Stockholms blodbad 1520?
Stockholms blodbad 1520, Kristian II:s avrättning av 80-100 personer på Stortorget i Stockholm den 8-9 november 1520. De avrättade hade utpekats som anhängare till Sten Sture d.y. och som kättare, eftersom de skulle ha understött dennes angrepp på biskop Trolles borg i Stäket.
Vad gjorde Sten Sture?
Sten Sture kallade till ett möte i Stockholm 1517. Mötets syfte var att avsätta Gustav Trolle från sitt ämbete som ärkebiskop. Deltagare var såväl stormän som bergsmän och bönder. Mötet beslutade att Trolle skulle avsättas och Stäket rivas.
Vem var biskop Trolle?
Titel: Ärkebiskop, fiende till Sten Sture. Gustav (Eriksson) Trolle föddes i september 1488 (han döptes den 25 september) som son till Erik Arvidsson Trolle och Ingeborg Filipsdotter Tott.
Hur påverkade Stockholms blodbad utvecklingen i Sverige?
I början av november 1520 blev Kristian II krönt och hyllad som Sveriges och Danmarks kung, vilket också medförde att han blev Kalmarunionens rättmätige regent. Kröningen förrättades i Stockholm av ärkebiskop Gustav Trolle och den följdes av stora festligheter med mycket mat och dryck.