Allmänning

Hur fungerar uppskjuten skatteskuld?

Hur fungerar uppskjuten skatteskuld?

En uppskjuten skatteskuld är en temporär skuld avseende inkomstskatt som uppstår på grund av att en redovisningsenhet har värderat en tillgång till ett redovisningsmässigt värde som överstiger det skattemässiga värdet eller har värderat en skuld till ett redovisningsmässigt värde som understiger det skattemässiga …

Hur uppstår uppskjutna skattefordringar?

En uppskjuten skattefordran är en tillfällig fordran avseende inkomstskatt som uppstår på grund av att en redovisningsenhet har redovisat en skattemässig förlust eller på grund av att en tillgång har ett redovisningsmässigt värde som understiger det skattemässiga värdet.

Måste man redovisa uppskjuten skatt?

Ett företag ska som huvudregel redovisa en uppskjuten skatteskuld för alla skattepliktiga temporära skillnader, en uppskjuten skattefordran för alla avdragsgilla temporära skillnader, men även en uppskjuten skattefordran för möjligheten att i framtiden använda skattemässiga underskottsavdrag och andra outnyttjade …

Måste man boka uppskjuten skatt?

Enligt K1 för enskilda näringsidkare ska endast skatter som hör till näringsverksamheten tas med i bokföringen. Uppskjuten skatt redovisas inte.

När uppstår uppskjuten skatteskuld?

En uppskjuten skatteskuld uppstår till exempel när större avskrivningar på byggnader görs skattemässigt än bokföringsmässigt. Vi har då yrkat ett större avdrag skattemässigt, vilket innebär att vi skjuter skatt på framtiden.

Vad är en latent skatteskuld?

Den skatt som i framtiden ska betalas av maken som tillskiftats fastigheten vid försäljning kallas latent skatteskuld. För att hon eller han ska kompenseras för denna skuld ska det vid värderingen av fastigheten dras av en motsvarande summa från fastighetens värde.

Hur bokföra skattefordran?

Den beräknade inkomstskatten för ett inkomstår bokförs som en skattekostnad i kontogrupp 89 och som en skatteskuld i kontogrupp 25. Om det beräknade skattemässiga resultatet är en förlust bokförs en uppskjuten skattefordran i kontogrupp 13 och en negativ kostnad i kontogrupp 89 om det är tillåtet.

När ska uppskjuten skatt redovisas?

Är uppskjuten skatt avdragsgill?

Då skatt aldrig är en avdragsgill kostnad påverkar uppskjuten skatt inte det beskattningsbara resultatet. Årets skattekostnad återläggs alltid i skattemässiga justeringar, oavsett om det är en kostnad eller intäkt. Då inkomstskatt inte är avdragsgill påverkar uppskjuten skatt inte det skattepliktiga resultatet.

När uppstår en skatteskuld?

ex. inkomst från försäljning av fastighet, se RÅ 1982 1:5 och 1991 not. 246. Praktiska skäl talar för att skatteskulden ska anses uppkommen först vid beskattningsårets utgång.

När uppstår en uppskjuten skattefordran?

En uppskjuten skattefordran uppstår till följd av temporära skillnader, skattemässiga underskottsavdrag samt andra outnyttjade skatteavdrag, där temporära skillnader kan förklaras som en skillnad mellan tillgångar och skulders redovisade värde och skattemässiga värde.

Hur beräknas uppskjuten skatt?

Uppskjuten skatt En temporär skillnad är skillnaden mellan redovisat och skattemässigt värde på en tillgång eller skuld (BFNAR 2012:1 punkt 29.14). Som exempel kan nämnas avskrivningar på en byggnad som i räkenskaperna görs med 2 procent och vid den skattemässiga beräkningen med 4 procent.

Share this post