Rekommendationer

Vad innebar direktsadd?

Vad innebär direktsådd?

Vid direktsådd placeras utsädet utan föregående bearbetning i föregående grödas skörderester. Direktsådd används framförallt i torra odlingsområden i bl. a. Kanada, USA, Ryssland, Ukraina och Australien, men förekommer i större eller mindre omfattning även i övriga världen.

Vad är ett frö och vad behöver det för att gro?

För att gro behöver ett frö vatten och syre. Det är den energirika materian i fröet som omvandlas till koldioxid och vatten. Det krävs inget ljus för att fröet ska gro. Det är först när skottet kommer upp ur jorden och fotosyntesen startar som ljus krävs.

Vad är frösådd?

Ta fram så många krukor du behöver till din frösådd. Fyll varje kruka med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, använd undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan om du använt en större låda, så kallad bredsådd.

När kan man Direktså?

När ska man direktså? När det är dags att direktså beror lite på var i landet du bor och hur snabbt våren bestämmer sig för att värma upp jorden. Vanligtvis är perioden för direktsådd någonstans mellan april och juni. Generellt brukar man säga att jorden ska vara minst 5 grader.

När sår man sommarblommor?

Fåran vattnas innan fröna sticks ner i jorden och täcks. Bredså – Bredsådd innebär att du strör ut frön över en viss odlingsyta, täcker med ett tunt lager jord och puttar till med handen. Bredsådd passar generellt bättre för små fröer och när du odlar växter i större mängd.

Vad är förkultivering?

Att förkultivera betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna växer upp kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus eller i växthus. Vissa växter behöver omplanteras någon gång innan utplantering.

När plantera ut Försådda plantor?

När jag planterar ut? När dagen har kommit då det är dags att gräva ner dina plantor i jorden är det bra att pricka in en molnig dag. De flesta växter älskar sol, men just när rötterna ska byta växtplats är hela plantan extra känslig.

När ska man skola om plantor?

När ska jag omskola fröplantor? Du vet att det är dags för omplantering när plantan har utvecklat sina första karaktärsblad, det vill säga de som ser ut som sorten. De första bladen som visade sig när fröet grodde var hjärtbladen och de ser mycket lika ut för alla fröplantor.

När ska man plantera om fröer?

Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar. De kan du så under tidig vårvinter.

Share this post