Frågor

Har alla samma varde?

Har alla samma värde?

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig.

På vilka sätt kan vi vara lika olika?

En funktionsnedsättning kan vara om du har svårt att gå, se eller höra. Eller till exempel har adhd och behöver lugn och ro i klassrummet. Du ska ändå bli behandlad lika bra som alla andra barn. Om du pratar ett annat språk än svenska ska du få prata på ditt språk.

Är alla olika?

Juryn för Alla är olika – olika är bra består bland annat av fotbollsspelaren Jimmy Durmaz, landslagets tidigare lagkapten Lotta Schelin och Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.

Hur är vi olika?

Skolmaterialet ”Hur olika vi än är” riktar sig till mellanstadiet och består av ett workshopmaterial och ett häfte om barns rätt att inte diskrimineras. Rädda Barnen och Rädda Barnens Ungdomsförbund har tagit fram skolmaterialet ”Hur olika vi än är”, som riktar sig till barn i mellanstadiet.

Hur man kan diskutera människors lika värde med barn?

Målet med årets likabehandlingsplan är att medvetandegöra hos varje barn och pedagog att vi alla är olika men är lika mycket värda. Vi vill också arbeta tillsammans med barnen kring hur vi ska vara mot andra människor, dvs hur vi visar respekt och empati för andra.

Varför ska alla barn ha samma rättigheter?

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Varje stat ska ta ansvar för och nyttja sina resurser till fullo för att uppfylla barns rättigheter.

Är vi lika eller olika?

”Lika eller olika” är en hjärtevärmande bok om gränsöverskridande vänskap. Lika eller olika? är ursprungligen utgiven av StoryWeaver och tillhör serien ”Läs tillsammans”. Flera av berättelserna är skrivna av indiska författare och utspelar sig på andra sidan jorden.

Vad menas med en mänsklig värdering?

Vår kristna värdegrund betonar varje människas okränkbara värde. De mänskliga rättigheterna gäller alla oavsett kön, etnicitet eller trosuppfattning. Den som vet sina rättigheter har större möjlighet att själv stå upp för dem.

Det står i barnkonventionen. Ingen får diskrimineras. Det betyder att alla har lika mycket värde – hur olika vi än är. Det spelar ingen roll vilket land du kommer ifrån eller vilket språk du pratar.

Vad är alla människors lika värde?

Share this post