Rekommendationer

Vad kostar det att anlita ett inkassoforetag?

Vad kostar det att anlita ett inkassoföretag?

För varje inkassoärende som du skickar till oss tar vi ut en mindre grundavgift på mellan 250–1 000 kronor. Avgiften är baserad på kapitalbeloppet på dina fakturor.

Vad kostar det att anlita Kronofogden?

Ansökningsavgiften är för närvarande 300 kronor i alla tre måltyperna (betalningsföreläggande, vanlig handräckning och särskild handräckning). En ansökan om betalningsföreläggande kan utan extra avgift kombineras med en ansökan om vanlig handräckning eller betalningsfastställelse i pant.

Vad är ett inkassoföretag?

Om en faktura inte betalas i tid kan företaget som ska få in pengar lämna över ärendet till en inkassoföretag. Det är då inkassoföretaget som skulden ska betalas till. Om fakturan ändå inte blir betald kan inkassoföretaget i nästa steg lämna över skulden till Kronfogden.

Hur mycket får man leva på under skuldsanering?

Beloppet du får behålla kan variera beroende på hur du bor: Om du bor i hyreslägenhet är boendekostnaden din hyra samt kostnaden för värme. Bor du i villa eller bostadsrätt gör vi en individuell prövning. Då kan utgifter för räntor på bostadslån, uppvärmning och andra driftskostnader vara en del av boendekostnaden.

Vem kan hjälpa mig med pengar?

Ta hjälp av budget- och skuldrådgivare Behöver du hjälp med att reda ut din ekonomi och dina skulder kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Det är kostnadsfritt. Gå ned till avsnittet ”Om du behöver råd kring din ekonomi” för att söka efter kontaktuppgifter.

Vad göra när någon är skyldig pengar?

Om någon är skyldig dig pengar måste du först skicka ett skriftligt krav och spara en kopia på kravet. Om du inte får betalt kan du ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden. Blanketter finns att hämta hos kronofogden.se. Kronofogden söker upp den som är skyldig dig pengar och lämnar över en formell delgivning.

Vad krävs för att skicka till inkasso?

Det som krävs för att skicka ett inkassokrav är att fakturan är förfallen och obetald samt att fakturamottagaren inte har bestridit betalningsansvar. Man behöver inte skicka en påminnelse även om de allra flesta gör det.

Vad händer när du hamnar hos ett inkassoföretag och sedan hos Kronofogden?

Efter att Kronofogden har meddelat utslag kan inkassoföretaget göra en ansökan till Kronofogden om att ta ut skulden i lös och fast egendom. För privatpersoner kan de även ta ut skulden i lön. I samband med detta tillkommer dessutom ytterligare kostnader.

Kan man anmäla någon som är skyldig pengar?

Du kan göra en polisanmälan genom att gå till närmaste polisstation eller genom att ringa polisen på telefonnumret 114 14. På polisens hemsida kan du se vad som händer efter att du har gjort en polisanmälan. Om du har några bevis som kan styrka att han har lurat dig på pengar bör du spara dessa.

Vad kan man göra om man inte får tillbaka utlånade pengar?

Om personen då inte betalar tillbaka kan man få hjälp av kronofogden för att få ut sina pengar. Hos kronofogden kan man ansöka om något som heter betalningsföreläggande. Ett krav för att få hjälp här är att det rör sig om pengar som lånats ut och att sista datumet för betalning ska ha gått ut.

Kan man polisanmäla någon som är skyldig en pengar?

Är det lämpligt att ringa och kräva betalning av en kund innan man skickar ett kravbrev?

Om kunden inte betalar trots påminnelse, kravbrev och andra åtgärder från din sida men ändå inte har protesterat och bestridit betalningsansvar kan du göra en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogde myndigheten (nedan KFM).

Hur många påminnelser skickar inkasso?

Det finns inga regler som säger att man måste skicka en eller flera påminnelser innan ärendet går vidare till inkasso eller indrivning. Du kan lämna en obetald fordran direkt till indrivning utan att skicka en enda påminnelse om du vill.

Vad är inkassokostnader?

Om en kredittagare inte har betalat sin skuld kan företaget använda sig av ett inkassoföretag för att driva in pengarna. Ett inkassokrav kostar 180 kronor extra och läggs på det ursprungliga beloppet. Ett inkassokrav är en annan form av påminnelse med högre påminnelseavgift.

Share this post