Trendig

Hur gor man en sop?

Hur gör man en sop?

Syftet med arbetet är att skapa en SOP-dokumentation (Standard Operating Procedures) som beskriver hur arbetsprocesserna av kundverksamheten är uppbyggda och hur de fungerar. SOP-dokumentationen skapar möjligheter för uppdragsgivaren att utveckla en effektiv och lönsam kundverksamhet.

Vad menas med en sop?

SOP – Standard Operating Procedure.

Hur gör man en Björkriskvast?

Kvast av björkris

  1. Tomas med björkris.
  2. Tomas får hjälp av Ann-Louise att vrida videt.
  3. Rensa bort kvistar från den tjockare ändan av björkriset.
  4. Vrid viden och snurra den stadigt runt kvasten.
  5. Förhindra att kvasten glider av med hjälp av en tapp genom skaftet.

Hur man gör en kvast?

Trä björkvidjan genom rotdelen, snurra till en snäcka och dra åt. Bind sedan vidare mot roten, gör ett band till och en ögla för upphängning. Till sist gör du handtagets ända slät med en kniv. Torka bastukvastarna på ett luftigt och skuggigt ställe så får du fina kvastar för vinterns bastubadande.

Hur gör man en Björkkvast?

Till en så kallad svartriskvast behövs ungefär 30 kvistar från en ungbjörk som har starkare ris än en gammal björk. Till sist gör du en tvinnad ring att trä över kvasten för att hålla ihop riset.

Hur gör man Bastukvast?

Mitt i bastukvasten kan du placera kvistar av glasbjörk eller en kvist av svart vinbär för att ge doft. Trä björkvidjan genom rotdelen, snurra till en snäcka och dra åt. Bind sedan vidare mot roten, gör ett band till och en ögla för upphängning. Till sist gör du handtagets ända slät med en kniv.

Hur gör man en Basturuska?

Placera de största och längst kvistarna i mitten, och kanta med de lite mindre, så att ruska får en vacker, rundad form. Använd sedan vidjan till att binda ihop din ruska. Böj vidjan på mitten, och stick öglan genom ruskan handtag.

Varför slår man sig med ris i bastun?

Genom att daska det varma riset över kroppen stimuleras blodcirkulationen, vilket gör att näringsämnen, syre och hormoner transporteras ut i kroppen och slaggprodukter transporteras tillbaka. En annan fördel med just björkris är att björklöven avger välgörande mineraler och spårämnen som sprids i bastun.

Varför slår man med björkris i bastun?

Att slå lätt på huden med björkris är ett välkänt moment i den finska bastu-traditionen. Ritualen ökar blodcirkulation, fungerar exfolierande och ger en underbart härlig björkdoft till ditt bastubad.

Varför använder man björkris?

När ska man plocka björkris till bastun?

Tiden runt midsommar är bäst för att ta björkris till kvastarna, då kan man passa på att göra många kvastar och spara för resten av året. Vi har i huvudsak två björkarter – vårtbjörk och glasbjörk – och det är vårtbjörken man helst ska använda till kvastarna.

Hur man bastar i Finland?

I Finland innebär bastubad att man alternerar mellan bastuns hetta och svalkan utanför. Först svettas man ordentligt i bastun, sedan går man ut för att kyla ned sig – antingen genom att bara stå i den svala luften, eller genom att duscha, bada eller, om man är djärv, rulla sig i snön.

Share this post