Rekommendationer

Hur Raknar man ut area?

Hur Råknar man ut area?

Då vi ska räkna ut arean av en rektangel så multiplicerar vi basen med höjden. Samma sak gör vi med kvadrater som är så kallade liksidiga rektanglar, alltså alla sidorna är lika långa. Detta gör så att kvadratens area är sidan i kvadrat eller sidan upphöjt till 2.

Hur räknar man area av en fyrhörning?

På samma sätt som vi kom fram till för rektanglar, beräknar vi en parallellograms area genom att multiplicera basen och höjden. Men för parallellogram är basen, b, en av dess sidor och höjden, h, är den vinkelräta sträckan mellan basen och basens motstående sida.

Har fyrhörning mellan hörnen?

Vinkelsumman av innervinklarna i en fyrhörning är 360º. En diagonal i en fyrhörning är en rät linje, som förbinder två hörn utan att vara sida. Diagonalen delar fyrhörningen två trianglar. Summan (eller skillnaden) av trianglarnas area är fyrhörningens area.

Kan en fyrhörning ha tre trubbiga vinklar?

I en fyrhörning kan inte mer än en vinkel vara trubbig. Det är sant för om fler än en vinklar är trubbiga vinklar kan man inte få ihop sidorna till en fyrhörning. Två vinklar kan vara trubbiga men då måste de vara mitt emot varandra.

Hur räknar man ut radien på en cirkel om man vet arean?

Oavsett så kan vi ta fram några samband gällande diametern, radien, arean och omkretsen: Arean av en cirkel känner du till är A=r2·π, där r är radien på cirkeln och d är diametern. Du vet också att 2r=d⇔r=d2⇒A=r2·π=(d2)2·π=d24·π.

Hur räknar man triangelns omkrets?

Och omkretsen av en triangel får du genom att addera de tre sidornas längd. Säg att den enda sidan är 3 meter, den andra är 4 meter och den tredje är 5 meter. Omkretsen blir då 12 meter. Om du kallar triangelns sidor för a, b och c, så kan man skriva om uttrycket.

Har alla fyrhörningar 360 grader?

Olika typer av fyrhörningar Vinkelsumman i en fyrhörning är alltid 360°. Vi ska nu repetera fyra vanligt förekommande fyrhörningar och hur vi beräknar omkrets och area för dessa figurer: rektangel, kvadrat, parallellogram och romb.

Hur mäter man en oregelbunden yta?

Oregelbundna månghörningar Här måste vi antingen ha de rätta måtten eller mäta själva, för att kunna beräkna figurens area. Om du inte har måtten måste du använda din linjal och mäta i figuren. Börja med att dela in figuren i lämpliga trianglar. Sedan beräknar du arean på var och en av trianglarna och adderar areorna.

Är en rektangel en kvadrat?

Kvadrat. En kvadrat har många likheter med en rektangel – i själva verket är en kvadrat en rektangel där alla sidor har samma längd. Att alla sidorna i en kvadrat har samma längd innebär att det blir enkelt att beräkna en kvadrats omkrets och area.

Kan trianglar vara?

Att triangelns tre sidor är lika långa innebär också att triangelns tre vinklar alla är lika stora. Eftersom summan av de tre lika stora vinklarna ska vara 180°, måste var och en av vinklarna vara 60°. Omvänt gäller också att om vi har en triangel som har tre lika stora vinklar, då måste triangeln vara liksidig.

Kan en fyrhörning ha 2 trubbiga vinklar?

Nu brukar det dyka upp fyrhörningar med tre trubbiga vinklar. med den vinkelsumman, nämligen rektangeln, och om fyrhörningars vinkel- summor hade kunnat variera skulle det antagligen inte vara omöjligt att bygga fyrhörningar med endast trubbiga eller endast spetsiga vinklar.

Hur ser en parallelltrapets ut?

En parallelltrapets har 2 sidor som är parallella som inte är lika långa, och 2 sidor som är lika långa med inte är parallella. I bilden till höger ser du en likbent parallelltrapets. Arean av en parallelltrapets räknar du alltid ut på samma sätt, oavsett om den är likbent eller inte.

Är inte kvadraten?

Parallellogram. En parallellogram är en fyrhörning där motstående sidor är lika långa. Till skillnad från rektanglar och kvadrater finns det inte något krav på att en parallellograms vinklar ska vara räta. En parallellograms vinklar kan vara räta, men behöver inte vara det.

Share this post