Allmänning

Kan man saga upp ett kollektivavtal?

Kan man säga upp ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal som gäller för viss bestämd tid upphör, om inget annat har avtalats, utan föregående uppsägningstid vid avtalstidens utgång. Finns det inget stöd i kollektivavtalet för att säga upp det i förväg så är det inte möjligt att göra det.

Vad kallas registreringen av köpet av fast egendom?

Lagfart – Den som förvärvar en fastighet, exempelvis genom köp, gåva eller arv, ska göra en ansökan om lagfart för att registrera att man är ägare. Ansökan om lagfart ska göras inom tre månader efter det att överlåtelsen ägt rum.

I vilken lag finns regler för anställning och uppsägning?

Lagen om anställningsskydd, LAS, inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.

Vilka formkrav gäller för kollektivavtal?

För kollektivavtal gäller alltså ett formkrav. Enligt 23 § MBL ska avtalet vara skriftligt. Behovet av att undanröja meningsskiljaktigheter rörande avtalets tillkomst och innehåll och av skälet att avtalet är bindande för och ska tillämpas av en personkrets som ofta är stor motiverar kravet på skriftlighet.

Vem bestämmer kollektivavtal?

Kollektivavtal kallas de skriftliga avtal som sluts mellan arbetstagarorganisationer, det vill säga facken, och enskilda arbetsgivare, och som bestämmer över arbetsvillkoren i form av lönesättning och annat.

Vad menas med kollektivavtalets normerande verkan?

Kollektivavtal har så kallad normerande verkan på anställningsavtal, vilket innebär att de binder medlemmar i organisationer som är parter i avtalet till den del det avser samma tillämpningsområde.

Kan arbetsgivare bryta mot ett kollektivavtal?

När arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet Om du anser att arbetsgivaren inte följer kollektivavtalet kan du absolut ta hjälp av facket. En rekommendation är att börja med att vända dig till din fackliga representant som kan inleda en dialog med arbetsgivaren.

Vad kostar en lagfart på fastighet?

Kostnaden för lagfarten kallas för stämpelskatt. Lagfartskostnaden är på 1,5 procent av det du betalat för huset (köpeskillingen) eller taxeringsvärdet, beroende på vad som är högst. Utöver lagfartskostnaden betalar du även en expeditionsavgift på 825 kronor, samt en administrativ avgift till oss på 750 kronor.

Share this post