Innehållsförteckning
- 1 Vem subventionerar läkemedel?
- 2 Vem har rätt till läkemedelsförmån?
- 3 Kan man beställa hem receptbelagd medicin?
- 4 Hur vet man om ett läkemedel ingår i högkostnadsskyddet?
- 5 Vilka patienter är förmånsberättigade?
- 6 Vilka varor omfattas av läkemedelsförmånen?
- 7 Hur lång tid mellan uttag recept?
- 8 Hur ofta får man ta ut receptbelagd medicin?
- 9 Vilka personer har rätt till läkemedelsförmåner?
- 10 Vem betalar läkemedelsförmånen?
- 11 Vem bestämmer om läkemedelsförmån?
- 12 Vad är apotekspersonalen skyldiga att informera om vid utlämning av läkemedel?
Vem subventionerar läkemedel?
Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.
Vem har rätt till läkemedelsförmån?
Följande personer har rätt till läkemedelsförmåner i Sverige: Personer som är bosatta i Sverige. Invånare i länder inom EU/EES-området och Schweiz med EU-kort/provisoriskt intyg i följande fall: Vid vård som inte kan anstå.
Vad menas med nästa uttag inom förmånen tidigast?
Nästa expedition (100-burk) inom förmånen får sen ske tidigast efter elva dagar, det vill säga då två tredjedelar av expedierat läkemedel förväntas vara förbrukat.
Kan man beställa hem receptbelagd medicin?
På apotekhjartat.se kan du tryggt och enkelt beställa din receptbelagda medicin på nätet och göra alla dina apoteksärenden när du vill, året runt. Hämta ut recept online och få din medicin levererad hem i brevlådan, till närmsta ombud eller för utlämning i något av våra apotek.
Hur vet man om ett läkemedel ingår i högkostnadsskyddet?
Endast läkemedel som hämtas ut med recept omfattas av högkostnadsskyddet. Du betalar ingenting för förbrukningsartiklar som ingår i högkostnadsskyddet och som behövs för att tillföra kroppen läkemedel eller som behövs för egenkontroll av medicinering.
Kan man få ersättning för läkemedel?
Vad är Läkemedelsförsäkringen? Om du anser dig ha blivit skadad av ett läkemedel har du rätt att vända dig till Svenska Läkemedelsförsäkringen AB (SLF) för att få din sak prövad. Skadereglerare hos SLF utreder skadan och om det bedöms vara en läkemedelsskada, kan du få ersättning.
Vilka patienter är förmånsberättigade?
Om patienten har svenskt personnummer är fältet Läkemedelsförmån automatiskt ifyllt: ”Patienten är förmånsberättigad” står som default. Alla som är bosatta eller har anställning i Sverige. Försäkrade från länder inom EU/EES-området och Schweiz för nödvändig vård.
Vilka varor omfattas av läkemedelsförmånen?
Inledning
- läkemedel och preventivmedel som skrivs ut på recept.
- förbrukningsartiklar för stomiopererade.
- förbrukningsartiklar som behövs för att ett förskrivet läkemedel ska kunna tillföras kroppen eller behövs för egenkontroll av medicinering.
- livsmedel för särskilda näringsändamål till barn < 16 år.
När kan jag hämta ut ny medicin?
När du är på apoteket. Du får inte hämta ut mer läkemedel än vad som går åt under 90 dagar. Det gäller även om du har flera recept med samma dosering eller om du betalar hela kostnaden själv. När du har fått ett e-recept tar du med din legitimation till apoteket när du ska hämta ut läkemedlet.
Hur lång tid mellan uttag recept?
Hur lång förbrukningstiden är räknas ut genom att farmaceuten vid första expedieringen på receptet anger hur många doser kunden tar per dag, med stöd av doseringen förskrivaren angett. Har kunden gjort ett uttag som räcker tre månader måste alltså två månader förflyta innan nästa uttag kan göras med förmån.
Hur ofta får man ta ut receptbelagd medicin?
När kan jag hämta ut igen? Högkostnadsskyddet gäller alltså när du hämtar ut medicin och andra varor på recept för som mest tre månaders förbrukning. Nästa gång du kan hämta ut på receptet igen är när två tredjedelar av det senaste uttaget har använts.
Hur får man receptbelagd medicin?
Om en läkare bedömer att du behöver receptbelagd medicin så skrivs ett recept som gör att du kan köpa ditt läkemedel från ett godkänt apotek. I Sverige så är det Läkemedelsverket som utfärdar apotekstillstånden.
Vilka personer har rätt till läkemedelsförmåner?
Vem betalar läkemedelsförmånen?
Högkostnadsskyddet för läkemedel gäller för de allra flesta läkemedel på recept. Läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet är subventionerade med statliga medel. Det betyder att staten betalar en del av kostnaden. TLV är den myndighet som bestämmer vilka läkemedel som ska omfattas av högkostnadsskyddet.
Kan man få receptfritt på recept?
Du kan köpa alla läkemedel på godkända apotek och webbplatser. Vissa receptfria läkemedel kan du även köpa på andra ställen, till exempel livsmedelsaffärer. Det är Läkemedelsverket som beslutar om ett läkemedel kan köpas utan recept eller om det ska vara receptbelagt.
Vem bestämmer om läkemedelsförmån?
TLV fattar sina beslut med utgångspunkt från lagen om läkemedelsförmåner samt hälso- och sjukvårdens övergripande mål om en god hälsa och en vård på lika villkor.
Vad är apotekspersonalen skyldiga att informera om vid utlämning av läkemedel?
3.1.1 Läkemedelsverkets ansvar Läkemedelsverket beviljar tillstånd att driva apotek och meddelar föreskrifter om handel med läkemedel samt förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit. 17 2 kap. 4-5 §§ lagen (2009:366) om handel med läkemedel.
Vilka mediciner är inte gratis för barn?
Från 1 januari 2016 är de flesta läkemedel gratis för dig som är under 18 år….De läkemedel som inte blir gratis är:
- Receptfria läkemedel för att sluta röka.
- Naturläkemedel.
- Vissa utvärtes läkemedel.