Populära

Vad innebar tillstandsplikt?

Vad innebär tillståndsplikt?

En del miljöfarliga verksamheter är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga. Det innebär att tillstånd ska finnas eller att en anmälan ska ha gjorts, innan du börjar anlägga, bygga eller driva verksamheten. Det gäller även ändringar.

Vad är tillståndspliktig verksamhet?

Kommuner och regioner som överlåter en angelägenhet till en privat utförare, ska säkerställa att utföraren har nödvändiga tillstånd för att driva aktuell verksamhet innan start av drift. Verksamhet i egen regi ska anmälas för flera verksamhetsområden.

Vad menas med att en verksamhet är anmälningspliktig?

Hygieniska verksamheter, där allmänheten yrkesmässigt erbjuds behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skärande eller stickande verktyg, är anmälningspliktiga enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Vilka verksamheter är anmälningspliktiga?

Vilka typer av verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken?

Tillståndspliktig verksamhet är till exempel större industri, anläggning för behandling av avfall, en flygplats och liknande verksamheter. Länsstyrelsen informerar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet på sin webbplats. Det finns två undantag för vart man vänder sig med en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken.

Vad är Vårdgivarregistret?

Vårdgivare är enligt patientsäkerhetslagen skyldiga att anmäla ny eller ändrad hälso- och sjukvårdsverksamhet till IVO. IVO ansvarar för vårdgivarregistret som innehåller verksamheter som utför hälso- och sjukvård samt tandvård.

Vilka behöver endast anmäla att de bedriver verksamhet?

Om du vill starta en verksamhet som ska bedriva hälso- och sjukvård i Sverige måste du anmäla den till IVO:s vårdgivarregister. Anmälan ska göras senast en månad innan verksamheten startar. Även verksamheter som tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården ska anmäla dessa till vårdgivarregistret.

Share this post