Blogga

Vad menas med en barnsjukdom?

Vad menas med en barnsjukdom?

En barnsjukdom ett sjukdomstillstånd som endast eller till övervägande delen drabbar barn, samt sjukdomstillstånd som har en särskild sjukdomsbild just hos barn.

Vilka barnsjukdomar ska man ha?

Tredagarsfeber. Tredagarsfeber är en av flera vanliga barnsjukdomar.

  • Höstblåsor. Om ditt barn har blåsor i munnen, på handflator eller på fotsulor är det förmodligen de smittsamma höstblåsorna.
  • Scharlakansfeber.
  • Körtelfeber.
  • Femte sjukan.
  • Påssjuka.
  • Röda hund.
  • Mässling.
  • Vad är scharlakansfeber?

    Scharlakansfeber är en infektion med hudutslag som orsakas av betahemolyserande grupp A-streptokocker (GAS) som främst drabbar barn. Tillståndet var tidigare en fruktad barnsjukdom när det inte fanns antibiotika.

    Kan Tredagarsfeber smitta vuxna?

    Viruset är mycket vanligt och smittsamt. De flesta smittas innan de fyllt två år och blir sedan immuna. Smittan sprids via direktkontakt eller via droppar i luften, till exempel om den som är smittad nyser eller hostar.

    Vad orsakar röda hund?

    Sjukdomen orsakas av rubellavirus. Människan är enda reservoar. Smittämnet utsöndras med andningsluften, sprids via luften som droppsmitta och når nya mottagliga individer via luftvägarnas slemhinnor. Inkubationstiden är vanligen 17–18 dygn (14–21 dygn).

    Vad är Kawasakis sjukdom?

    Sjukdomen ger långvarig feber, mer än fyra dagar, ofta med toppar upp mot 40 grader och ibland förenat med kramper. Den ger också röda slemhinnor i bland annat munnen, samt hudutslag på handflator och fotsulor som därefter svullnar upp och börjar fjälla.

    Vad är Virusprickar?

    Virusprickar och virusutslag är olika namn på utslag som uppstår av virusinfektioner i kroppen. Virusprickar kan se ut på många olika sätt men sitter ofta symmetriskt spritt över kroppen. Ett exempel på virusprickar är utslagen vid tredagarsfeber.

    Varför får man scharlakansfeber?

    Den orsakas av bakterier. Infektionen kan gå över av sig själv, men ibland behövs behandling. Scharlakansfeber är vanligast hos barn mellan fem och femton år. Barn under sex månader är oftast skyddade genom antikroppar som överförts under graviditeten.

    Hur länge smittar tre dagars feber?

    Sprids lätt Viruset sprids via droppar i luften eller vid direktkontakt, till exempel när barnet nyser eller håller ett annat barn i handen. Det brukar ta mellan 5 och 15 dagar från att barnet har smittats tills febern kommer.

    När slutar tredagarsfeber smitta?

    Orsaker till tredagarsfeber Viruset smittar genom handkontakt med andra eller via hosta och nysningar. Tiden från det att barnet blir smittat tills det blir sjukt, den så kallade inkubationstiden, är ungefär tio till femton dagar. Tredagarsfeber kallas också för Exanthema subitum eller Roseola infantum.

    Share this post