Blogga

Vad ar skillnaden pa kommun och region?

Vad är skillnaden på kommun och region?

En region i ett svenskt kommunalrättsligt sammanhang är en självstyrande enhet med ett geografiskt ansvarsområde som motsvarar ett län. I ett fall, Region Gotland, utövas regionansvaret av en kommun. Regioner benämndes tidigare landsting. I regeringsformen omnämns de som ”kommuner på regional nivå”.

Vad är landsting för något?

Landstingen var folkvalda församlingar som ansvarar för vissa bestämda samhällsuppgifter inom ett område, vanligtvis ett län, i första hand hälso- och sjukvård, lokaltrafik och regional utveckling.

Vad är det för skillnad på län och landsting?

I princip alla län har en region som ansvarar för vissa politiska funktioner ex. ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik och länsutveckling. Vi röstar till detta val och väljer företrädare som ska styra där. Landsting var det tidigare namnet på regioner, så landsting finns inte som begrepp längre.

När blev landsting region?

Vad är en region? En region arbetar och samverkar med kommunerna inom regionen och ansvarar för vissa samhällsuppgifter, i första hand hälso- och sjukvård, lokal- och kollektivtrafik, kultur, regionalt tillväxtarbete och planering av infrastruktur. Den 1 januari 2019 blev resterande Landsting omvandlade till Regioner.

Vad gör kommuner och regioner?

En region arbetar och samverkar med kommunerna inom regionen och ansvarar för vissa samhällsuppgifter, i första hand hälso- och sjukvård, lokal- och kollektivtrafik, kultur, regionalt tillväxtarbete och planering av infrastruktur. Den 1 januari 2019 blev resterande Landsting omvandlade till Regioner.

Vad är kommuner och landsting?

Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Vad har landstinget för ansvar?

Landstingens ansvar ligger på en del samhällsuppgifter och dessa handlar i första hand om hälso-, sjuk- och tandvård. De har även ett ansvar för lokaltrafik, frågor angående kultur och även om planeringar som rör regionen. Landstingets verksamhet finansieras av landstingsskatten som är en del av den kommunala skatten.

Vad gör landsting och regioner?

Regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården, kultur, kollektivtrafik och att stärka regionernas tillväxt och utveckling.

Vilka är Sveriges största regioner?

Störst till invånarantalet blir region Stockholm + Gotland. Där bor i dag 2.2 miljoner människor och denna region förväntas också växa snabbast. Dessutom placerar kommittén Värmland och Halland tillsammans med Västra Götaland och tillsammans får de drygt 2.2 miljoner invånare och blir därmed folkrikast.

Vilken region är rikast i Sverige?

I Sverige finns det 290 kommuner, varav den kommun som har högst medianinkomst är Danderyd. De andra kommunerna som hamnar på topp tio är, i inbördes ordning, Täby, Lomma, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Ekerö, Vaxholm, Knivsta och Härryda.

Share this post