Allmänning

Vad ar ett missforhallande enligt lex Sarah?

Vad är ett missförhållande enligt lex Sarah?

Missförhållanden kan vara av olika slag. Det kan handla om olika typer av övergrepp: Fysiska övergrepp, till exempel slag, nypningar, skakningar eller att personalen är hårdhänt. Psykiska övergrepp, till exempel bestraffningar, hot, trakasserier eller kränkningar.

Vilka omfattas av rapporteringsskyldigheten lex Sarah?

Rapporteringsskyldigheten gäller endast yrkesverksamma och uppdragstagare inom socialtjänst och verksamhet enligt LSS. Frivilligarbetare, god man och förvaltare omfattas därför inte av bestämmelserna om lex Sarah.

Hur anmäler man ett äldreboende?

Anmälan görs skriftligt på blankett ”Anmälan om missförhållanden i omsorger om äldre och funktionshindrade”. Originalanmälan skickas senast inom 14 dagar till handläggare inom avdelningen för äldreomsorg respektive omsorg om funktionshindrade.

Vad ska anmälas enligt lex Maria?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

I vilka situationer ska lex Sarah användas?

Om ett missförhållande är allvarligt eller risk för ett allvarligt missförhållande inom socialtjänsten, vid Statens institutionsstyrelse och i verksamheter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade ska verksamhetsansvarig anmäla det till IVO.

Vad är det för skillnad mellan en avvikelserapport och en lex Sarah rapport?

Inom området avvikelser för verksamhet enligt SOL och LSS skiljer vi på avvikelser som rapporteras enligt Lex Sarah och Annan avvikelse (se nedan under ställningstagande). När en avvikelse inträffar ska den uppmärksammas och rapporteras. Verksamheter som regleras i lagstiftning i LVM och LVU omfattas också.

Hur kommer det sig att 14 kap 2 3 i SoL benämns lex Sarah?

Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 3 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att var och en som är verksam inom omsorger om äldre människor eller människor med funktionsnedsättning ska vaka över att dessa får god omvårdnad och lever under trygga förhållanden. Personalen måste anmäla missförhållanden.

Är lex Sarah offentlig handling?

En Lex Sarah-anmälan är en offentlig handling, men socialtjänsten har regler om sekretess till skydd för enskild. Det finns också regler om utlämnande av handlingar, överklaganden med mera. Av reglerna framgår att du kan begära att få ut Lex Sarah-anmälningarna från nämnden och att din begäran ska prövas av nämnden.

Vilka vårdskador ska rapporteras enligt patientsäkerhetslagen?

Med vårdskada avses enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.

Share this post