Rekommendationer

Vad heter Lyftkranens delar?

Vad heter Lyftkranens delar?

Att exempelvis en lyftkran i Jämtland består av ett system med stålvajrar och taljor som sköter själva lyftet stämmer fortfarande, och den stora skillnaden då man jämför lyftkranar förr och lyftkranar nu handlar alltså inte om grundkonstruktionen eller utformningen i sig – där ser det ungefär likadant ut.

Hur hög är en byggkran?

Norrtälje mobilkranar AB

Mobilkran Max lyftkraft Bomlängd/med jibb
Kato NK-250E-v 25 ton 39 meter
Liebherr 1055 (kan radiostyras) 55 ton 56 meter
Liebherr 1060 (kan radiostyras) 60 ton 64 meter

Hur hög kan en lyftkran vara?

En horisontell asymmetriskt avvägd bom är balanserad på toppen av tornet med en motvikt i den korta änden av bommen. En tornkran kan byggas olika hög beroende på vad som ska lyftas. Vissa kan vara uppåt hundra meter höga.

Hur fungerar en byggkran?

En typ av lyftkran är en tornkran som man brukar se vid byggen av större hus t. ex. Den lyfter med hjälp av linorna och kan lyfta olika långt ut från pelaren och även rotera. Den fyrkantiga klumpen som sitter i bakändan är en motvikt som ska motsvara lasten man lyfter.

Hur är lyftkranar byggda?

En lyftkran är försedd med stålvajrar och taljor och är oftast temporär på arbetsplatsen. De sätts ihop på plats och är fastsatta i marken eller på en mobil plattform. De finns oftast på alla typer av byggarbetsplatser som ett välbehövligt hjälpmedel vid konstruktioner och uppbyggandet inom verkstadsindustrin.

Hur såg lyftkranen ut förr i tiden?

Lyftkranen var då gjord i trä och hade två stora hjul kopplade till det vi idag kallar för styrsystem. När lyftkranen skulle användas förr i tiden gjorde man som så att själva kranen placerades på byggets topp, för att sen låta två män springa i varsitt hjul på sidan av kranen.

Hur mycket lyfter en mobilkran?

Lyftkapacitet från 30 till 120 ton. Den chassiburna fackverkskranen därigen är ett säkert val för ett brett utbud av tyngre lyft på plats.

Hur mycket tjänar en kranförare?

32 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Har lyftkranar hiss?

Det finns dessutom krav på att det måste finnas hiss till alla kranar som är 25 meter eller högre. Ulf Kvarnström säger att kranföraren ska kontakta arbetsgivaren om hissen inte fungerar. Arbetsgivaren måste då sätta in åtgärder.

Hur hög är en mobilkran?

Våra mobilkranar

Kranmodell Lyftkapacitet Max lyfthöjd
Grove GMK 6300L 300 ton 117 m
Terex Demag AC250 250 ton 115 m
Grove GMK 5220 220 ton 90 m
Grove GMK 5150L 150 ton 89 m

Hur mycket kan en byggkran lyfta?

En vanlig byggkran har en utliggare på 60 meter och en bakbrygga på 20 meter. En sådan kran kan ha en lyftkapacitet på exempelvis 300 tonmeter, vilket betyder att den kan lyfta 10 ton 30 meter ut eller 5 ton 60 meter ut.

Den vanligaste typen av mobilkran består av en teleskopisk bom av järn eller stål, fastsatt på en mobil plattform via ett gångjärn. Ett system av hydraulcylindrar eller kablar kan höja och sänka bommen. Den kraftkälla som driver hydraulpumparna är vanligtvis en dieselmotor.

Vad betyder Tonmeter på kran?

I vår fordonspark har vi kranbilar med olika räckvidd och lyftkapacitet från 15,0 – 100,0 tonmeter (1 tonmeter betyder att kranen lyfter 1000kg på 1 meters längd).

Vad lyfter en kranbil?

Kranbilarna är från 13 ton/m upp till 70 ton/m och har räckvidd från 10 meter upp till 33 meter, finns från 2- 4 axlar. Utrustade med gripskopa, pallgafflar,motorsåg och personkorg m m. Används vid höga lyft eller trånga och svåråtkomlig lossning och lastning.

Hur mycket lyfter en kran?

Lyftkranar i Åkersberga AB

Lyftkran Max lyftkraft Bomlängd/med jibb
Tadano 30 ton 45 meter
Liebherr 1055 (kan radiostyras) 55 ton 56 meter
Liebherr 1060 (kan radiostyras) 60 ton 64 meter

Share this post