Innehållsförteckning
Vad innebär begreppet bioackumulering?
Bioackumulering är då när en kemikalie eller annan förorening tar sig in i en organism genom olika typer av exponeringsvägar. Dessa kan vara via passiva och då vara ett upptag från miljön runt omkring exempelvis via luften för landlevande organismer eller via vatten för vattenlevande organismer.
Vilka konsekvenser kan bioackumulering få?
Men bioackumulation av gifter från mänskliga föroreningar kan ha allvarliga konsekvenser för olika arter, näringskedjor och hela ekosystem. Det kan även orsaka utbredda hälsoproblem hos människor. Därför är det viktigt att se till att skadliga ämnen inte hamnar i naturen alls.
Vad betyder bioackumulerbarhet?
Bioackumulerbarhet innebär en risk för miljön, eftersom ämnen som är bioackumulerande kan ansamlas i biologiska organismer och också biomagnifieras, det vill säga koncentreras vidare uppåt i näringskedjorna. Ett organiskt ämnes förmåga att bioackumulera, det vill säga ansamlas i en organism, kan bestämmas på två sätt.
Vad betyder anrikning biologi?
Även om utsläppen av främmande ämnen (gifter) är små, samlas de i näringskedjorna om de inte kan brytas ner. Detta kallas anrikning. Det betyder att djur som är toppkonsumenter kan få väldigt höga och kanske dödliga mängder i kroppen.
Vad är miljö gift?
Anrikning av miljögifter (bioackumulering) Organismer kan inte befria sig från fettlösliga gifter eller gifter som binder till proteiner. När dessa förgiftade organismer i sin tur blir byten för rovdjur ”vandrar” gifterna så att säga vidare upp i näringskedjan, så kallad bioackumulering.
Vad innebär det att miljögifter ofta är fettlösliga?
De flesta organiska miljögifter är fettlösliga, dvs. de lagras i fettvävnaden oss olika organismer och utsöndras inte via ämnesomsättningen. Rovdjur, så kallade toppredatorer, kan lagra vissa långlivade föroreningar i ännu högre koncentrationer än bytesdjuren, ett fenomen som kallas biomagnifikation.
Vad menas med toxicitet persistens och bioackumulerbarhet när det kommer till miljögifter?
I urvalet av ämnen/ämnesgrupper har det i första hand tagits hänsyn till om det finns en regional användning/förekomst, hur giftiga ämnena är (toxicitet), hur långlivade de är (persistens) och hur de transporteras och binds i näringskedjor (bioackumulerbarhet).