Blogga

Hur later danskan?

Hur låter danskan?

Man brukar säga att danskan föredrar mjuka vokaler, medan norskan och svenskan föredrar hårda vokaler. Skillnaderna speglas också i uttalet.

Hur säger man hej på danska?

Danska hälsningsfraser

Svenska Danska
Hej Hej
Godmorgon God Morgen
Goddag God eftermiddag
God kväll God Aften

Vad heter Danmark på danska?

Danmark, Färöarna och Grönland bildar tillsammans Konungariket Danmark (danska: Kongeriget Danmark).

Hur pratar danskarna?

Danska (danska: dansk) är ett östnordiskt språk som är nationalspråk i Danmark och modersmål för flertalet danskar. Bland danska medborgare på Grönland och Färöarna har endast 10-15 % danska som modersmål, medan övriga talar danska som andraspråk.

Hur pratar man i Danmark?

Danska är officiellt språk i Danmark och talas av cirka 5 miljoner danskar. Det talas även av cirka 60 000 personer i Sydslesvig i Tyskland, där det har status som minoritetsspråk. Danska har många dialekter, som skiljer sig rätt mycket sinsemellan. Uttalet av riksdanska ligger nära de dialekter som talas på Själland.

Hur säger man Tjena på danska?

– ”Tjenare” är alltså en typisk svensk markör, och det är mest män som säger det till andra män. När det gäller tilltal förekom ”ni” i de finlandssvenska samtalen, medan ingen i Sverige sa ”ni” när de hälsade på varandra.

Hur hälsar man på danska?

Hälsningsfraser

Hej! Hej!
Godmorgen! God morgon!
Goddag! God dag!
Godaften! God kväll!
Godnat! God natt! (m, f)

Är DK säger danskarna?

Eller!? Nja, det finns fortfarande en logik, men är man inte van kan det vara helt obegripligt. Det danska räknesystemet bygger på en indelning i tjog (20). Ett tjog kallas för snese….Liten ordlista.

Svenska Danska
Färja Færge
Pojke Dreng
Flicka Pige
Höger Højre

Share this post