Blogga

Vad ar legal forpliktelse?

Vad är legal förpliktelse?

K3 definierar en legal förpliktelse som en förpliktelse till följd av lagstiftning, kontrakt eller annan laglig grund.

Vad är innebär avsättningar ge exempel på avsättningar?

Avsättningar är förpliktelser som visserligen är sannolika eller säkra beträffande sin förekomst men som är obestämda ifråga om belopp eller tidpunkt då de skall infrias. Exempelvis kan avsättning göras för förväntade kundförluster innan de blivit realiserade.

Hur bokföra avsättningar?

Avsättningar redovisas skilt från skulder i balansräkningen och bokförs normalt i kontogrupp 22 även om semesteravsättningar bokförs i kontogrupp 29 och avsättningar för bokslutsdispositioner bokförs i kontogrupp 21.

Vad är informell förpliktelse?

En informell förpliktelse innebär att företaget har en fastställd och utförlig omstruktureringsplan och att de som berörs har en välgrundad uppfattning att omstruktureringen kommer att genomföras.

Vad är en ansvarsförbindelse?

Ansvarsförbindelse är ett åtagande att fullgöra vissa ekonomiska förpliktelser. I ett företag kan ansvarsförbindelse till exempel avse diskonterade växlar, borgensförbindelse eller pensionsåtagande.

Vad är Garantiavsättning?

En garantiavsättning är en avsättning som görs i företagets redovisning för framtida kostnader för garantiåtaganden. Företag som lämnar garanti på sålda eller tillverkade produkter har ibland utgifter för dessa garantiåtaganden (när brister ska avhjälpas).

Vad krävs för att det ska gå att göra en avsättning för omstrukturering?

3. Vad krävs för att det ska gå att göra en avsättning för omstrukturering? Först måste det finnas en aktuell avsättning, företaget måste därefter fullfölja omstruktureringen på grund av en legal eller informell förpliktelse.

Vad är K3 regler?

Kategori 3 (K3) är huvudregelverket när företagen ska upprätta en årsredovisning. Regelverket gäller alla företagsformer. Här kan du läsa om utgångspunkterna för K3-regelverket. Du kan även läsa om hur regelverket förhåller sig till årsredovisningslagen och om hur en situation som inte är reglerad ska lösas.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Hur redovisas en avsättning?

Som avsättning redovisar man sådana förpliktelser som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår, och som på balansdagen är säkra eller sannolika till sin förekomst men ovissa till beloppet eller till den tidpunkt då de ska infrias (3 kap. 9 § ÅRL). Företaget får alltså avdrag för framtida utgifter.

Varför avsättning?

Share this post