Rekommendationer

I vilket land ska man soka asyl?

I vilket land ska man söka asyl?

Du kan inte välja vilket land som prövar din asylansökan (Dublinförordningen) Reglerna i Dublinförordningen avgör vilket EU-land som ska pröva en asylansökan. När du ansöker om asyl i Sverige börjar Migrationsverket med att undersöka om det är Sverige eller något annat EU-land som ska ansvara för din asylansökan.

Hur länge sparas fingeravtryck i Eurodac?

När du har lämnat in en asylansökan sparas dina fingeravtrycksuppgifter av Eurodac i 10 år – efter 10 år raderas de automatiskt från Eurodac. Om du har fått din asylansökan godkänd ligger dina fingeravtryck kvar i databasen tills de raderas automatiskt.

Kan man resa utomlands om man är asyl?

Du kan resa in och ut ur landet när du har permanent uppehållstillstånd, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna återvända. Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd.

Hur många länder Totalt har ratificerat flyktingkonventionen?

Danmark blev det första landet att ratificera konventionen den 4 december 1952. Sedan dess har totalt 145 länder anslutit sig till det ena eller båda FN-instrumenten.

Hur söker man asyl i Tyskland?

Oavsett de speciella regler som endast gäller i gränsregionen. Asylsökande som redan har gått in i territoriet skickar de flesta ansökningar. I det här fallet tillåter lagen asylsökande att ”rapportera omedelbart” till ett ”mottagande centrum”.

När försvinner fingeravtryck?

Fingeravtryck försvinner med tiden, särskilt de feta komponenterna. Men hur lång tid det tar beror i hög grad på om fingeravtrycket är skyddat eller är utsatt för sol, vind och regn. Metoden med jod, för att framkalla fingeravtryck, bygger på att joden reagerar med fetter i fingarvtrycket.

Hur länge sparas fingeravtryck?

Vad gäller uppgifter i fingeravtrycks- och signalementsregistret, ska dessa som huvudregel tas bort senast tre månader efter att uppgifterna tagits bort ur misstankeregistret (4 kap. 14§ polisdatalagen).

Kan man resa i Europa med uppehållstillstånd?

Med EU-uppehållstillstånd, som har beviljats av ett Schengenland, kan du resa fritt inom Schengenländer och vistas i dem sammanlagt högst i 90 dagar. Om du reser till Finland från ett land utanför Schengenområdet behöver du ett visum.

Share this post