Innehållsförteckning
“Somliga hetskollar sin Facebook för att minska sin ångest, vilket skapar en ohälsosam motivation. Känner man sig stressad blir det lätt ett tvångsmässigt sätt att mildra stressen med tvångsmässiga uppdateringar.” Här tipsar legitimerade psykologen Kajsa Tarén om hur du bäst tar en paus från sociala medier i sommar.
Hur påverkar sociala medier individen?
De senaste åren har sociala medier fått ett genomslag och mest aktiva är unga upp till 25 års ålder. Studier visar att hög användning av internet kan bidra till en ökad stress samt påverkan på individens självbild. Folkhälsan i Sverige har förbättrats i sin helhet men den psykiska ohälsan tenderar att öka.
Under en relativt kort tid har tiden som ungdomar ägnar åt att titta på skärmar ökat explosionsartat. Under samma tid har man märkt en ökning i ångest, depression och psykisk obalans bland unga. – Nu kommer det studier som visar ett samband mellan tiden man använder på sociala medier och symptom på depression.
Hur sociala medier påverkar hjärnan?
Framför allt aktiveras de delar av hjärnan som riktar vår uppmärksamhet mot det som är mest relevant för oss, kallat salience network. – När vi lägger ut en bild eller ett inlägg på sociala medier så registrerar hjärnan en förväntan att bli bedömd, att få bekräftelse, som något viktigt för oss, förklarar Irene Perini.
Sociala medier skapar valmöjligheter för kommunaktion vilket ger möjlighet till snabb kontakt med människor både på nära och långt håll. Detta kan vara positivt för folkhälsan eftersom sociala medier bland annat gör att människor känner sig delaktiga.
Hur massmedia påverkar vår livsstil?
Medierna garanterar dels en möjlighet för människor att komma till tals, men också en möjlighet att hålla sig informerad om vad som händer i världen. Yttrandefriheten och rätten till att fritt få publicera utgör en viktig grund i alla demokratier. Samtidigt har media stor påverkan på våra liv och på samhället i stort.
Hur påverkas hjärnan av digitalisering?
Digitaliseringen gör att vi ständigt utsätts för små störningsmoment, något som stressar hjärnan mycket eftersom den biologiskt sett fortfarande är kvar på savannen. Men det finns saker att göra för att hitta en bra balans mellan aktivitet och återhämtning, ett måste för våra hjärnor i dagens läge.
Hur påverkar sociala medier vår psykiska ohälsa?
Risken för depression hos ungdomar ökar redan efter två timmars användning per dag och självmordsfrekvensen ökar redan efter fem timmars användning per dag av sociala medier (Gyllenberg 2018). Det finns idag forskning som visar på att användningen av sociala medier kan kopplas till en sämre psykisk hälsa.